PRIMUL magazin cu produse FĂRĂ GLUTEN s-a deschis la Chişinău

  • 24-09-2014
  • 7581
...

Medicii spun că, în Republica Moldova, sunt o mulțime de oameni care ar trebui să consume produse fără gluten. În primul rând este vorba despre persoanele care au boala celiacă – o leziune ce apare la nivelul intestinului subțire și afectează absorbția normală a nutrimentelor, în special a grăsimilor, calciului, fierului etc. Totodată, este vorba și despre copiii care au sindromul de mabalsorbție intestinală. 

Astfel, un cuplu din Chișinău care are un copil cu sindrom de malabsorbție a deschis un magazin, unde pot fi găsite produse fără gluten aduse din Polonia. 

 

 

Alexandra Chelioglo, în vârstă de 35 de ani, din Chișinău a aflat despre produsele fără gluten pe când copilul ei de numai un an și patru luni a fost diagnosticat cu sindromul malabsorbției. 

 

 

I s-au recomandat produsele fără gluten. „Ne-a fost destul de dificil pentru că la noi aceste produse nu se găsesc pe rafturile din magazine. Înainte trebuia să facem comandă prin prieteni și rude care erau în Germania și Italia și de acolo ne aduceau produsele. Altă posibilitate nu era, așa că am decis să ne facem noi viața mai ușoară, dar și să ajutăm alți copii“, povesteşte Alexandra Chelioglo. 

 

 

„Din cauză că aceste produse sunt destul de costisitoare, nimeni nu vrea să le aducă în țară. De exemplu dacă o pâine obișnuită produsă în Moldova costă 3 lei, una fără gluten ajunge să coste 40-50 de lei, deoarece costul materiei prime este mult mai scump“, a mai adăugat mămica. 

Pe rafturile magazinului sunt 55 de produse diferite fără gluten: de la făină și pâine, la paste, condimente, dulciuri, etc. Printre acestea se găsesc și 2-3 tipuri de produse pentru diabetici. 

Magazinul este amplasat în sectorul Rîşcani, bd. Moscovei, 20. Mai multe detalii găsiţi pe www.fara-gluten.md

 
Sursa: eumama.md