Poftele i-au dezvoltat afacerile! O tânără din Florești a lansat pe piață un produs autohton

  • 30-03-2015
  • 4310

Îi plac foarte mult fulgii de porumb şi acesta este motivul pentru care a hotărât să deschidă o linie de producere a acestora. Vorbim despre Angela Sobol, o tânără din satul Vărvăreuca, raionul Floreşti. Ea a reuşit să-şi lanseze afacerea datorită unui împrumut de 15 mii de dolari, acordat în cadrul unui proiect finanţat de Uniunea Europeană.

Angela Sobol spune că producerea fulgilor de porumb este o noutate pentru Moldova. Deşi îşi dădea seama că va întâmpina dificultăţi, tânăra nu a renunţat la visul ei.

"Îi adoram, îi mâncam. Căutam prin magazine fulgi de-ai noşti moldoveneşti şi nu am găsit, erau doar importaţi. Când am văzut oportunitatea cu proiectul, am zis de ce nu, să fac fulgi", antreprenoarea Angela Sobol.

Tânăra spune că utilajul pe care-l are i-ar permite să producă lunar până la nouă tone de fulgi de porumb.

"Aici e zece procente făină de grâu, iar în rest e făină de porumb. Dar la moment noi nu avem procesul tehnologic definit. Lucrăm acum cu Universitatea Tehnică, care ne ajută să găsim tehnologia. Am testat mai multe variante, dar nu am ieşit pe piaţă pentru că dorim să ieşim cu un produs bun, ecologic", a mai spus antreprenoarea. 

Tânăra cu iniţiativă este susţinută de către consătenii săi:

"Aici vor fi undeva zece locuri de muncă. În afară de aceasta, toată materia primă nu este importată, este de pe loc. Şi făina de gâru şi cea de porumb."

"Sunt întrebate aşa ceva, de ce să aducă din altă parte, vrem să fie şi în Moldova. Şi noi vom cumpara de aici."

În cadrul aceluiaşi proiect, alţi 39 de tineri antreprenori de pe ambele maluri ale Nistrului au primit câte 15 mii de dolari.

"Am avut mai multe afaceri, de la prestare service şi cu producer după cum vedeţi. Producerea fructelor uscate, am avut o crescatorie de flori", a mărturisit coordonatorul de proiect, Natalia Djandjgava.

Valoarea totală a proiectului iniţiat de PNUD-Moldova este de 10 milioane de euro.

 

Sursa: Publika.md