Perne pentru gravide

  • 23-09-2014
  • 2858
...

În cazul unor persoane, se poate spune că au în sânge simțul antreprenorial. Ei nu sunt opriți de eșecuri, întotdeauna au în rezervă idei de afaceri și se află într-o continuă căutare a noutății. O astfel de persoană este Dumitru Bordea. Astăzi, el gestionează o mică întreprindere, care produce perne. Însă, chiar și într-o afacere banală de acest tip, Dumitru a găsit să propună ceva inovativ pentru piața noastră.

perna8- Totul a început cu pernele pentru femeile gravide, atunci când soția mea, Nadejda, era însărcinată. Odată, ea mi-a împărtășit faptul că, la un termen înaintat al sarcinii, îi este incomod să doarmă. Am găsit pe Internet o pernă pentru gravide, am cumpărat-o, însă ea s-a dovedit a fi incomodă, dar mai și era necalitativ realizată. De aceea, am fost puși în situația de a ne crea un model propriu de pernă, cu ajutorul designerului Irina Gorbaciova. Prima pernă (efectuată în luna februarie a anului trecut) a utilizat-o Nadejda și a rămas mulțumită. Totodată, produsul neobișnuit a fost apreciat și de prietenele ei. Și am hătărât să realizez un prim lot de perne, pentru a afla părerea consumatorilor despre ele, în cadrul expoziției „Kids Expo 2013" (care se organizează de Ziua Internațională a Copiilor). Am stabilit prețul, reieșind din costul materialelor și a lucrului, plus 20 de lei. Numeroase mămici au calificat produsul ca fiind unul extrem de necesar. Pentru el a existat chiar și o cerere din partea bărbaților, aceștia explicându-și alegerea cât se poate de simplu: atunci când e cald vara, nu ai nevoie de plapumă, însă, în somn, vrei să pui piciorul peste ceva, în locul plapumei mototolite.

Atunci când vreo 10 persoane au comandat croirea pernelor, am înțeles că afacerea va prospera. O croitoreasă se ocupa de partea legată de croire, iar eu, la bucătăria mea, le încărcam cu umplutură poliesterică hipoalergenică și le vindeam. Îi spuneam fiecărui client faptul că dacă nu este mulțumit de produs, îl poate întoarce și vom face pentru el o pernă, ținând cont de preferințe (mai moale, mai densă, mai lungă etc). În jur de 20 de perne au fost returnate pentru a fi perfecționate. Luând în calcul toate perna1sugestiile primite, a apărut modelul optim, „GraviDa", care le este pe plac practic tuturor. Ulterior, femeile care au fost însărcinate, după naștere, întrebau de perne pentru bebeluși. Și am realizat o pernă destinată alăptării, „Colăcel", cu ajutorul căreia, pe parcursul procesului de alăptare, mama are mâinile libere. Apoi am creat și perna pentru bebeluși „Îngeraș". Pe lângă acestea, a crescut cererea pentru pernele simple și au apărut comenzi de la restaurante pentru cele decorative. Comercializarea producției în masă am început-o prin intermediul site-ului deschis pentru această ocazie, www.pernamea.md, a paginii de Facebook, iar apoi, în cadrul proiectului „Din inimă – branduri din Moldova", în supermarketurile Linella. Acum pernele s-au ivit și încadrul rețelei farmaceutice „Elody". În linii generale, așa s-a format afacerea, a cărei cauză au devenit soția și fiul meu. Apropo, Matei a probat toate pernele, a pozat pentru toate spoturile publicitare și a devenit „cartea de vizită" a afacerii noastre.

- Perna a apărut în mod neintenționat, dar cu ce v-ați ocupat înainte de aceasta?
- La acel moment, îmi încercasem deja abilitățile antreprenoriale în alte domenii. Într-un caz (în anii 2009-2010), produceam galoși de unică folosință pentru comercializarea în spitale. Pe holurile lor au fost plasate mese cu case de marcat, au fost angajate persoane în vârstă, pe care nu-i mai lua la lucru nimeni și le plăteam câte 80 de lei pe zi, indiferent de rezultat. Însă, acest tip de personal presupune numeroase perna7probleme – ba persoana e răcită, ba trebuie să aibă grijă de nepoți și am hotărât să îi înlocuim cu automate. Dar, în Moldova nu exista un service de deservire al lor. În cele din urmă, am hotărât să vindem afacerea și să deschidem un butic cu produse parafarmaceutice în Spitalul Republican. La noi, asortimentul lor a ajuns la 600 de denumiri și se forma în baza cererii pacienților. De exemplu, cineva a întrebat de pieptene și nu îl aveam în stoc, dar, peste câteva ore, apărea un astfel de produs. Cu toate acestea, a trebuit să închidem buticul, atunci când a început reparația în spital. Ulterior, împreună cu un prieten, am deschis compania „Amplica", care se ocupă de serviciile de hosting, oferind domenii pentru site-uri. Peste un timp, partenerul de afaceri a cumpărat partea mea de afacere și, acum, continuă să se dezvolte.

Dar, înainte de antreprenoriat, am încercat în jur de 20 de meserii, pornind de la vânzător, la 13 ani, comercializând la piață cu învelitori pentru pașaport. Am lucrat și pe un șantier de construcții, și în calitate de șofer de taxi, și chelner într-un restaurant de elită de bucătărie georgiană din Moscova. Apropo, profesia de chelner mi-a dezvoltat abilitățile de comunicare cu oamenii, element care mi-a fost de mare folos în lumea businessului. Câțiva ani în urmă, m-am înscris la facultatea de arhitectură a Universității Tehnice, la secția fără frecvență, însă am abandonat studiile după primul an, deoarece, din cauza afacerii, nu aveam timp de învățătură. Acum, iarăși studiez la aceeași universitate, însă la facultatea de economie, iar la examene răspund la întrebări nu cu sugestiile din carte, ci bazându-mă pe experiența mea antreprenorială.

perna4- Care este legătura dintre perne și uniforma școlară?
- În vara anului trecut, o bună cunoscută de-a mea, Janna Grosu, mi-a propus această idee și a devenit partenerul meu de afacere. Ea a cusut uniforma școlară pentru fiica sa (care e în clasa întâi), dar și pentru întreaga ei clasă și a hotărât să transforme acest proces în afacere. Deși Janna are diplomă de economist, ea se ocupă de designul modelelor cu marca comercială „Uniforma Ta". După ce am urmat cursurile practice de creare și dezvoltare a afacerii proprii, în cadrul rpoiectului „Angry Business", am hotărât să ne ocupăm de coaserea uniformelor.

Actualmente, coasem uniforme școlare la comanda liceelor. Căutăm potențiali clienți și organizăm prezentări pentru ei. Le place munca noastră și, conform standardelor fiecărei instituții de învățămând, creăm modele și le coasem. Datorită faptului că utilizăm materiale de calitate (în componența lor prevalează fibrele naturale), frumoasele modele reușesc să concureze cu îmbrăcămintea de import, care, deseori, are este de o calitate proastă. În a doua jumătate a verii vom deschide propriul magazin în Chișinău. Planificăm să exportăm perne și uniforme școlare în Ucraina și România, deși asemenea produse există pe piața românească, dar noi considerăm că mereu se găsește loc pe piață pentru cel care vrea să se dezvolte.

perna6Întâmplător, am primit comandă pentru șorțuri de firmă pentru o companie mare. Ulterior, o altă întreprindere a comandat uniforme pentru personal. Am cusut și halate medicale pentru o clinică privată. Pentru o firmă vom coase huse pentru fotoliile de tip sac. Actualmente, încercăm să extindem atelierul de cusut în care lucrează 11 oameni, deoarece el nu mai face față volumului de comenzi.

Unul dintre principiile noastre de afacere este să oferim locuri de muncă persoanelor care nu se pot angaja din cauza handicapurilor fizice. Inițial, nu știam cum aș putea atrage astfel de oameni. Am postat un anunț pe Internet și am fost contactat de către asociația „Motivație", care a propus un candidat. Această fată este foarme mulțumită, la fel și noi, căci în Moldova este complicat să găsești lucrători cu un salariu de 2-4 mii lei, mulți zic că preferă să trăiască din resursele, trimise de rudele din străinătate, decât să lucreze pentru o astfel de sumă. Unii consideră că în Moldova nu este de lucru. De fapt, el este, însă unele persoane vor să lucreze puțin și să primească mult. Este mai ușor să pleci. Cu toate acestea, chiar și aici poți câștiga destul, dacă lucrezi asiduu și inteligent.

- De unde aveți predispunerea pentru business?
- Am un frate mai mare, care întotdeauna și-a dorit să se ocupe de afaceri și, astăzi, el este un antreprenor de succes, iar eu îl admiram și încercam să-l urmeze. Da, a existat situația în care am luat un credit mare și am falimentat. Însă am privit eșecul ca pe o experiență care m-a învățat multe lucruri importante. O mare greșeală a tinerilor oameni de afaceri este că nu se opresc, atunci când merg pe minus un timp îndelungat, ci continuă să genereze pierderi. Trebuie să poți să te oprești la timp. O altă greșeală constă în faptul că, suferind un eșec într-o afacere proprie, oamenii renunță la ea și aleg să se angajeze, lucru care nu le permite să-și dezvolte potențialul antreprenorial. Să te oprești nu înseamnă să lupți.

 

Sursa: MyBusiness.md