La Chișinău s-a deschis primul magazin cu produse fără gluten. „Dacă nu respectă regimul alimentar fără gluten, pot face cancer la intestin“

  • 22-09-2014
  • 2800
...

UBbkBXII7TUKoixKkK8mzQProdusele fără gluten sunt recomandate persoanelor care au boală celiacă, malabsorbție, dar și celor cu probleme ale sistemului nervos. Deoarece aceste produse nu se găseau în magazinele din Republica Moldova, un cuplu din Chișinău care are un copil cu sindrom de malabsorbție a deschis un magazin, unde pot fi găsite produse fără gluten aduse din Polonia.

Alexandra Chelioglo, în vârstă de 35 de ani, din Chișinău a aflat despre produsele fără gluten pe când copilul ei de numai un an și patru luni a fost diagnosticat cu sindromul malabsorbției. Micuțul nu lua în greutate, era nervos, avea dermatite, alergii, iar drumurile între casă și spital nu mai conteneau. După investigații medicale și discuții cu doctorul, Alexandra Chelioglo a aflat că micuțul ei are o tulburare a absorbției nutrimentelor. I s-au recomandat produsele fără gluten.

 

„Ne-a fost destul de dificil pentru că la noi aceste produse nu se găsesc pe rafturile din magazine. Înainte trebuia să facem comandă prin prieteni și rude care erau în Germania și Italia și de acolo ne aduceau produsele. Altă posibilitate nu era. Am discutat cu medicul, cu părinții care se confruntau cu aceleași probleme și am înțeles că în țară avem o necesitate de aceste produse. Așa că am decis să ne facem noi viața mai ușoară, dar și să ajutăm alți copii“, povestește Alexandra Chelioglo.

Le plătesc pensie pentru invaliditate și cu asta s-au spălat pe mâini. Bolnavii de celiachie se plâng că autoritățile din Moldova nu fac nimic pentru a le ușura viața


S-a documentat împreună cu  soțul și a analizat toate piețele din Europa, iar la final au decis că vor deschide un magazin cu produse fără gluten importate din Polonia. „Din cauză că aceste produse sunt destul de costisitoare, nimeni nu vrea să le aducă în țară. De exemplu dacă o pâine obișnuită produsă în Moldova costă 3 lei, una fără gluten ajunge să coste 40-50 de lei, deoarece costul materiei prime este mult mai scump“, explică proprietara magazinului. Nu este însă singurul produs pe care-l puteți găsi aici. Pe rafturile magazinului sunt 55 de produse diferite fără gluten: de la făină și pâine, la paste, condimente, dulciuri, etc. Printre acestea se găsesc și 2-3 tipuri de produse pentru diabetici.

„Unora li se pare scump dacă nu știu că există astfel de probleme, astfel de produse. Cei care știu cunosc prețurile. Consumatori sunt. Sunt dintre cei care cumpără aceste produse chiar dacă nu au interdicție de a consuma produse cu gluten. Pentru sănătate, pentru o digestie mai bună, etc“, spune Alexandra Chelioglo. Pe viitor planifică să se extindă în Chișinău și, în funcție de cerere, și în țară. Totodată ar vrea să importe mai multe produse și pentru persoanele diabetice. Totul depinde însă de cât de solicitate și căutate vor fi aceste produse, conchide șefa magazinului.

„Avem 300 de copii cu boală celiacă“
Medicii spun că indiferent de unde sunt aduse, în Republica Moldova, sunt o mulțime de oameni care ar trebui să consume produse fără gluten. În primul rând este vorba despre persoanele care au boala celiacă – o leziune ce apare la nivelul intestinului subțire și afectează absorbția normală a nutrimentelor, în special a grăsimilor, calciului, fierului etc. Totodată, este vorba și despre copiii care au sindromul de mabalsorbție intestinală.

Primul terci inclus în meniul bebeluşilor. Experții le recomandă pe cele fără gluten


„În Republica Moldova avem vreo 300 de copii cu boala celiacă, dar restul, segmentul cu malabsorbție intestinală nimeni nu-i vede. Noi pe an diagnosticăm 25 de persoane cu boala celiacă, iar cei cu malabsorbție sunt peste 1.000 de persoane. Totuși, dieta fără gluten este bună și pentru persoanele care au tulburări ale sistemului nervos: Parkinson, schizofrenie, epilepsie. S-a observat că dieta fără gluten le ajută la tratament, deși nimeni nu a demonstrat exact cum“, explică Ion Mihu, șeful secției gastroenterologie, din cadrul Institutului Mamei și Copilului.

Așadar, dacă în cazul sindromului de malabsorbție o persoană trebuie să consume produse fără gluten timp de 2-3 ani, în cazul bolii celiace acesta trebuie să le consume toată viața. Totuși, specialistul susține că este greu de spus câte persoane din Republica Moldova ar avea nevoie de o dietă cu produse fără gluten. În cazul în care oamenii ignoră aceste recomandări, consecințele pot fi grave. „Cei care au boală celiacă, pe la 40 de ani, fac cancer la intestin. Ceilalți pot avea toată viața doar anemie, nu cresc, rămân scunzi, pot avea fracturi de oase, dereglări hormonale pot să nu aibă copii, etc“, avertizează specialistul.

Ion Mihu spune că este cazul să ne alarmăm doar atunci când observăm anumite simptome. „Dacă o persoană nu ia în greutate, dacă nu crește, dacă are hemoglobina coborâtă, dacă suferă de infertilitate, etc. Anemie neclară. De exemplu, unui copilaș îi cădea părul i-am prescris dieta cu gluten și i-a crescut, unul avea fracturi la oase. Acești oameni se însănătoșesc, după ce respectă această dietă fără gluten“, spune doctorul.

Totodată, specialistul afirmă că boala celiacă este cea mai răspândită maladie genetică din Europa. Bunăoară, în Vest, în Italia din 88 de copii care se nasc unul este cu boala celiacă, la noi, după estimările preventive este vorba despre un copil la 640 de nașteri. În cazul malabsorbției este vorba despre o perioadă în care organismul are nevoie să consume produse fără gluten.

Sursa: e-sanatate.md