Evghenii Hudorojcov: Este important ca haină să aibă suflet

  • 22-05-2015
  • 4364
...

Evghenii Hudorojcov a devenit un nume cunoscut în Republica Moldova datorită talentului său în domeniul design-ului vestimentar

Evghenii Hudorojcov a devenit un nume cunoscut în Republica Moldova datorită talentului său în domeniul design-ului vestimentar. Unele femei au în garderobă haine semnate de artist, altele şi le doresc cu tot dinadinsul. Cu toate astea, cert este faptul că Evghenii reuşeşte să se afirme nu doar pe plan naţional, dar şi pe cel internaţional, fiind apreciat şi discutat. Despre impresii, păreri şi dorinţe ce roiesc în mintea creatorului, puteţi afla din interviul ce urmează.

 

  • Dosar

Nume, Prenume: Hudorojcov Evghenii
Data naşterii: 5 decembrie 1989
Locul naşterii: Chişinău
Studii: ULIM, design interior
Performanţe: A dat start promovării naţionale şi internaţionale a brandului ce-i poartă numele

 

  • Pot spune cu mâna pe inimă că am trăit o experienţă de neuitat în cadrul Fashion Week Las Vegas 2014

Într-o perioadă scurtă de doar două săptămâni am cunoscut atât părţile frumoase, cât şi părţile nu prea bune ale Americii. Partea bună este faptul că această ţară îţi oferă o energie inexplicabilă de a te mişca, de a lupta într-un oarecare mod pentru viitorul și visele tale. Mi-a dat nişte aripi, pe care nici până în ziua de astăzi nu mi le poate cineva tăia. Modul în care am fost apreciat mi-a oferit o mai mare încredere în propriile forţe, dând rădăcinilor mele artistice posibilitatea să se adâncească. În ceea ce priveşte partea proastă, pot spune că imaginea Statelor Unite ale Americii în general nu este echivalentă cu ceea ce ni se arată la TV.

 

  • În urmă cu 5 ani, când eram la începutul carierei, am văzut într-o revistă o publicaţie despre New York Couture Fashion Week, atunci mi-am spus că în 5 ani am să ajung la acest eveniment

Într-un final visele se realizează, însă nimic nu ţi se oferă pur şi simplu. Pentru a bifa acest vis pot spune că am muncit enorm de mult, am investit şi iar am muncit pentru a vedea rezultatul final. Chiar dacă investiţia a fost una riscantă, totuşi a meritat să fac şi acest pas.

 

  • Colecţia „Ciocârlia” a fost prezentată atât în New York, cât şi în Las Vegas

Distanţa dintre cele două evenimente era de doar 6 zile şi într-un aşa fel oamenii care se află la mii de kilometri distanţă de noi au avut ocazia să vadă o parte din specificul nostru tradiţional. În realizarea colecţiei am fost inspirat de zborul ciocârliei, acesta fiind redat în lucrările mele prin strictețea liniei cu direcția sa fixă spre cer. Am conceput forme și structuri vaporoase și am dorit să redau prin ele aerul străbătut de pasărea în zbor, cântecul ei lin şi desigur trilul dulce și armonios. Mi-am dorit ca ținutele „Ciocârlia” să redea în primul rând eleganța, finețea și în același timp puterea și curajul de care dă dovadă o femeie.

 

  • Este firesc să apară noi creatori de modă

Mereu trebuie ceva nou implementat, inventat, iar viziunile proaspete sunt dintotdeauna apreciate. Mai ales că acea concurenţă sănătoasă şi dă roadele necesare. Vorbind despre designerii autohtoni pot spune doar că îmi pare rău pentru o mare parte din ei, din motiv că nu-şi apreciază munca la justa valoare. Şi dacă ar fi să mă reîntorc la ideea despre apariţia noilor creatori, totuşi mai pot adăuga că timpul va arăta cine e designer şi cine este doar amator de a face „copy-paste”. Despre mine pot spune doar un lucru: voi munci în continuare pentru a ieşi din limite, pentru a fi „worldwide” brand. Îmi doresc ca hainele create de mine să fie purtate de fiecare a treia doamnă de pe glob.

 

  • Inspiraţia este un subiect aparte, pentru că nu ai de unde şti încotro aceasta te va direcţiona de această dată

De exemplu,  ultima colecţie cu rochiţe diafane a avut ca motto „Fashion For Peace”. Piesele vestimentare vin ca un strigăt, ca o dorinţă de emancipare din tot negativul care este în jurul nostru acum. Mai apoi a fost colecţia „Miorizza” care are la bază elementul popular şi care este inspirată de femeia meleagurilor moldave, cea care este firavă, fragilă, mireasă, mamă, bunică, fiică şi în acelaşi timp este puternică.

 

  • Este important, cred eu, ca haina să vorbească

Totul porneşte de la o tematică, fie un obiect sau eveniment ce te provoacă să munceşti. Procesul de creaţie nu implică doar schiţe şi selectarea stofei, ci implică şi suflet, ca în viitor, cel ce va purta piesa vestimentară să o simtă aproape de inimă, să înţeleagă de unde a venit inspiraţia.

 

  • În viitorul apropiat urmează ceva foarte verde şi fresh

Aceste calificative sunt alese pentru ţinutele de seară din sezonul rece. Desigur şi stilul uzual va fi gândit de mine într-un nou fel ca acesta să renască ca pasărea phoenix. Cu riscul de a mă repeta, atenţionez că limitele nu sunt pentru mine, eu sunt gata să evadez din ele, asta şi îmi programez pe viitor.