Afacerea călduroasă a Inei Macovei, absolventa cursului de Coaching: Sunt mândră că angajații mei încă nu au plecat în concediu forțat

...

Aproximativ 5000 de perechi de papuci pufoși și călduroși sunt fabricate anual de compania Vasilini, o afacere condusă de Ina Macovei din primăvara anului 2015. Pe lângă aceasta, compania mai produce și veste călduroase din materiale naturale.

Deși nu este ea fondatoarea afacerii, ci a preluat-o din anul 2015, Ina Macovei alături de soțul ei muncește la dezvoltare acesteia. Dacă astăzi produsele create de compania Vasilini pot fi găsite în marele magazine din țară, la festivaluri, târguri, expoziții, dar și pe online, în timpul apropiat acestea ar putea fi cumpărate și în magazinele de peste hotarele țării. 

De când a preluat afacerea, angajații companiei nu mai au parte de concediu forțat. „Este o afacere sezonieră și sunt mândră că angajații mei încă nu au plecat în concediu. De obicei, se practica până acum. În perioada de toamnă-iarnă se muncea, vara angajații aveau concediu, mai mult decât concediu. Acum lucrăm în continuu. Facem alte proiecte. Avem alte contracte.”, spune Ina Macovei.

Papuci pufoși, Made in Moldova. „Din păcate, nu avem crescători de oi care să proceseze blană. O aruncă”

Cererea pentru astfel de produse există. Mai mult, consumatorii sunt în căutarea noilor modele.

„Utilaje avem atât pentru haine, cât și pentru papuci. Încercăm să schimbăm și design-ul atât la papuci, cât și pentru alte articole. Dar nu este un designer și e mai complicat.”

Papuci pufoși, Made in Moldova. „Din păcate, nu avem crescători de oi care să proceseze blană. O aruncă”

„Vor toți modele. Vor pentru copii, modele de veste cu mâneci lungi, cu glugă.

Astăzi sunt în căutare de tălpi. Am primit câteva oferte, dar nu este ceea ce îmi doresc. Cred că vom căuta tălpi în Turcia.”

Lâna utilizată la producerea articolelor este importată din Belarus. „Cu mare drag aș face cu lână din Moldova, dar niciun crescător de oi de la noi nu o prelucrează. O aruncă. Și atunci noi suntem nevoiți să o importăm din Belarus. Ei au o fabrică mare unde se prelucrează și ea vine în rulouri mari, tricotată și e foarte ușor să o folosești în producere.”

Papuci pufoși, Made in Moldova. „Din păcate, nu avem crescători de oi care să proceseze blană. O aruncă”

Potrivit Inei Macovei, unul dintre motivele pentru care în Republica Moldova nu este o astfel de fabrică sunt și costurile mari pentru tehnica necesară. „Este nevoie de spațiu, de tehnologie avansată. Nu poți așa să te apuci. A încercat cineva.”

„Vorbeam cu mulți care au oi. Îi întrebam de ce nu prelucrează că aș fi clientul lor. Au încercat, dar n-a mers.”

Mâine, arbitrar vorbind, produsele Vasilini ar putea deveni un alt promotor al calității produselor Made in Moldova peste hotarele țării.

Scopul primordial pentru acest an este să încep exporturile. Au fost făcute livrări în Anglia, la comandă. Cât despre piețele țintite, este vorba despre „România pentru că este aproape, Anglia, Italia - toată Europa.”

„Când particip la festivaluri, întreb persoanele care cumpără de unde sunt. De exemplu, niște cumpărători din Anglia au zis că achiziționează produsele Vasilini pentru că acolo aceste produse sunt dorite.”

Papuci pufoși, Made in Moldova. „Din păcate, nu avem crescători de oi care să proceseze blană. O aruncă”

Acum vreau să depun dosarul pentru PAC II, care este primordial pentru export. Încerc și văd cum merge. Sper că în acest an voi porni și pe această cale. Am un parteneriat cu cineva din România și sper că acolo ne vom lansa.”

Printre planuri este și deschiderea unei filiale în România, „dar încet, nu repede”.

Tinerilor care doresc să pășească pe calea antreprenoriatului le dorește baftă și îi sfătuiește să creadă în ei și să acționeze, să citească mult și să participe la traininguri, workshopuri, lecții, să muncească și să fie EI schimbarea în țara noastră.

Sursa: Bani.md

 

Ina Macovei este absolventa cursului de Coaching Angry Business, fapt de care ne mândrim.

Mai multe detalii despre Coaching, aflați AICI.