Steve Jobs și cele 9 tehnici manipulative care ajută orice lider

...

Steve Jobs - creatorul companiilor de top Apple și Pixar - a ajuns acolo sus datorită capacității de a-și crea propria realitate: el a știut să convingă oamenii că opiniile sale erau singurele adevărate.

Care era secretul lui Jobs? Pe lângă multe altele, el știa să aplice anumite tactici care îl ajutau să ajungă la rezultatul dorit, tactici pe care nu le-a ținut în secret și le-a împărtășit cu publicul. Vezi și tu care sunt ele:

  1. Convinge cu pasiune: oamenii au nevoie de emoții puternice

Steve Jobs spunea că „Abilitatea de a vinde – pe tine sau produsul – este vitală, ca să-i convingi pe alții să investească în ideile tale.”

Înainte de a lansa iTunes în 2001, Jobs a negociat cu zeci de muzicieni pentru a-i convinge să colaboreze cu acest service. Unul dintre ei a fost trompetistul american Winton Marsalis. Marsalis își amintește că Jobs a vorbit cu el 2 ore la rând: „El părea obsedat. După un timp nu mă mai uitam la computer, dar numai la el, am fost fascinat de pasiunea lui.”

Tot atât de activ era Jobs și în departamentul de publicitate Apple, pentru a se asigura că fiecare reclama conținea emoții. Ca rezultat, Apple a ajuns mai mult decât un simplu producător de device-uri.

  1. Sinceritate - până la cruzime

Jobs: „Eu sunt foarte politicos cu oameni, dar dacă dispozitivul e de rahat, vorbesc direct despre asta. A fi cinstit este treaba mea. Încerc să creez din sinceritate o cultură. Noi [la Apple] suntem extrem de cinstiți unul cu celălalt și oricine poate să-mi spună orice, iar eu pot răspunde la fel. Aceasta este prețul pentru a fi într-o echipă: trebuie să fii super-cinstit.”

  1. Lucrează din greu pentru a câștiga respect

Jobs avea avut un program foarte încărcat. După ce s-a întors la Apple, lucra zilnic de la 7:00 la 21:00, iar în paralel continua să gestioneze Pixar. El lucra fără întrerupere, chiar și atunci când suferea de pietre la rinichi. Jobs era încrezut că a meritat respectul personalului cu prezența sa constantă, iar astfel motiva ambele echipe să creeze cele mai bune produse din lume.

  1. Folosește flatarea și seducția - ele dezarmează

„Oamenii mereu caută aprobarea acțiunilor lor și reacționează pozitiv la interacțiunea emoțională. Dacă îi încurajezi tot timpul, în cele din urmă ei, pur și simplu, nu vor mai putea trăi fără ea și vor dori să o obțină în continuare.”, spune Jobs. El putea fermeca și seduce oameni oricând și îi plăcea să o facă.

  1. Ia decizii rapide și definitive

Când era vorba despre crearea noilor produse, Apple (adică Jobs) rareori lua în considerare statistica și sondajele. Luarea deciziilor strategice rareori dura mai mult de 1 lună - Jobs acționa rapid, condus de propriile sentimente. Hotărârea ca Apple să lanseze computerele noi în culori diferite a fost luată de Steve în jumătate de oră și a avut un succes colosal.

  1. Amânarea unei probleme duce la agravarea ei

Lui Jobs nu-i plăcea reputația pe care o crea Disney eroului principal din Toy Story și spunea despre asta mereu la ședințe. Dar acesta era amânat și ignorat. „Dacă ceva nu merge, nu poți să ignori problema și să spui că o să revii mai târziu. Așa fac celelalte companii, nu noi.", spunea antreprenorul. Apoi a insistat ca Disney să permită lui Pixar să ia deciziile finale pe cont propriu.

După acest eveniment, cowboy-ul Woody a devenit cel mai popular personaj și a adus un succes extraordinar atât filmului cu desene animate, cât și companiei.

  1. Acționează dur și la momentul potrivit

După marele succes al companiei Pixar cu primul său film de desene animate, Toy Story, Jobs a propus să se facă IPO (Ofertă Publică Inițială). Directorul de creație Pixar încerca să-l convingă pe Jobs că acest lucru este imposibil și trebuie să aștepte următorul film. Jobs însă a afirmat că compania are nevoie de mai mulți bani pentru a investi în filme și pentru a obține independență față de Disney.

Deci, în cele din urmă, Pixar a făcut IPO, care a avut un succes enorm, iar cu banii câștigați a reușit să-și finanțeze proiectele fără ajutorul Disney. Peste ceva timp, Disney cumpără Pixar cu $7,4 miliarde.

  1. Folosește-ți influența

Când Jobs s-a întors la Apple, a spus că vrea să fie un simplu consilier, deși toți din companie știau că el este „șeful”. În prima zi de joi după întoarcere, Jobs a adunat consiliul de administrație și a cerut să se revadă procedura de identificare și păstrare a celor mai buni angajați din companie.

Investitorii au protestat, însă Jobs a insistat: „M-ați adus aici pentru a corecta situația, dar dacă nu vreți să mă ascultați, nu are sens să mai stau.” În consecință, consiliu a fost de acord să dea lui Jobs ceea ce dorea, iar a doua zi, Jobs a cerut demisia consiliului, amenințând din nou cu părăsirea companiei.

Ca rezultat, Jobs a primit un consiliu loial de directori și a reușit să controleze personal toate proiectele Apple.

  1. Mereu cere perfecțiune și nu te mulțumi cu mai puțin

Jobs întotdeauna cerea foarte mult de la angajați și nu agrea persoanele care mergeau la compromise. Un exemplu în acest sens era obligativitatea să se scoată produsul la timp și să se încadreze în buget. El considera că este normal să fie „repulsiv moral”. Pentru Jobs, Apple însemna nu doar să fie mai bun decât concurenții sau să câștige mai mulți bani, ci și să facă cel mai bun produs posibil și „chiar un pic mai bun”, în timp cât mai scurt.

În final, Apple a creat o mișcare unică asemănătoare unui cult. Clienții și fanii Apple simt că compania pune interesele lor mereu pe primul loc și sunt dispuși să plătească scump pentru aceasta.

Un lider, uneori, este nevoit să fie împotriva tuturor și să ia decizii categorice, atunci când știe că aceasta va duce la succes.

Pentru a însuși acestea și multe alte calități ale unui lider adevărat, vină la cursul de Director de pe 8-9 iunie. Aici, timp de 2 zile te vei convinge că nu toți se nasc directori, dar devin. Înregistrarea mai este deschisă pe acest link: http://director.angrybusiness.md/!