Motivația echipei: 5 principii de stimulare a moralului și productivității

...

Azi îți prezentăm cinci metode demonstrate de motivare a echipei, stimulare a moralului și de creare a unui mediu cu adevărat productiv – factori extrem de importanți pentru creșterea atât a companiei, cât și a veniturilor.

1. Asigură-te că sarcinile echipei sunt provocatoare și semnificative

Nimeni nu vrea să lucreze la sarcini plictisitoare. Hackman și Oldham, doi cercetători, au observat acest fenomen în cadrul echipelor. Într-o serie de studii, ei au descoperit că sarcinile plictisitoare reduc motivația și moralul.

Cu siguranță ai întâlnit în viața profesională sarcini pe care doreai să le finalizezi și cele pe care nu aveai răbdare să le „sari”.

Hackman și Oldham afirmă că cele mai motivante sarcini pentru membrii echipei sunt cele:

 • provocatoare: sarcina necesită un nivel de autonomie, luarea deciziilor sau varietatea;
 • semnificative: sarcina trebuie să aibă un scop clar pentru echipă;
 • conduse de rezultate: în mod specific, sarcina trebuie să aibă un rezultat clar.

Cu cât persoana simte că aceste trei caracteristici sunt bifate, cu atât este mai implicată și mai motivată să îndeplinească sarcina.

2. Concentrează-te asupra sentimentelor din feedback-ul tău

Feedback-ul este necesar în lumea afacerilor de astăzi. La un moment dat, ți se va solicita să evaluezi, să împărtășești și să oferi cunoștințe cu privire la performanțele membrilor echipei sau ale coechipierului. Dar sunt multe cercetări care demonstrează că feedback-ul – cel puțin cu abordarea tradițională – poate să împiedice motivația și învățarea echipei tale.

Marcus Buckingham și Ashley Goodall, în articolul lor de la Harvard Business Review, intitulat The Feedback Fallacy, susțin că oamenii sunt în mod natural furnizori de feedback-uri defecte: „Prima problemă cu feedback-ul este că oamenii nu sunt evaluatori de încredere ai altor oameni [...] evaluările lor sunt profund influențate de propria lor înțelegere, propriul simț al aspectului bun pentru o anumită competență, asprimea sau clemența, dar și propriile prejudecăți inerente și inconștiente.”

Oamenii au, de asemenea, atunci când se află în situația de a oferi feedback, tendința să presupună în mod fals că sunt mai conștienți de deficiențele unei persoane decât sunt de fapt.

În plus:

 • rareori ești un „expert” în domeniul în care dai feedback;
 • ceea ce funcționează pentru tine este posibil să nu funcționeze pentru altcineva;
 • oamenii sunt de obicei destul de conștienți de propriile neajunsuri.

Când pui toate aceste elemente împreună, ajungi la o imagine neadevărată sau, cel puțin, inexactă a performanței unei persoane. Iar acest tip de feedback poate demoraliza membrii echipei și afecta procesul de învățare.

Astfel, se ajunge la întrebarea: există o modalitate mai bună de a oferi feedback?

Ei bine, Buckingham și Goodall sugerează o soluție care creează o imagine mult mai onestă și mai exactă a performanței. Aceștia susțin că feedback-ul ar trebui să fie furnizat prin experiențele tale cu privire la performanța angajaților / coechipierilor. Concluziile obținute din ceea ce ai simțit în acel moment, folosind fraze precum:

 • „Când ai făcut…, m-am simțit…”,
 • „Mă lupt să înțeleg ...”,
 • „Iată exact unde ai început să mă pierzi:…”,
 • „Iată ce mi-a plăcut și iată de ce…”,

îți pot transmite reacția la situație și pot permite membrilor echipei să revizuiască, să analizeze și să înțeleagă ce s-a întâmplat.

3. Stabilește obiective specifice și solicitante

Imaginează-ți că te afli într-un birou de vânzări în ultima zi a lunii. În jurul tău sunt oameni care lucrează cu telefoanele și încearcă să-și închidă ofertele finale. În partea din față a biroului se află o tablă pe care este scris indicatorul 20.000 de dolari. Pe lângă acesta, este un număr mai mic, care se apropie lent de numărul mai mare.

Ori de câte ori cineva face o vânzare, exclamă tare valoarea ei: „500 $!”, „120 $!” – și cineva plusează la numărul total de rulare. Cu cât se apropie de suma țintită, cu atât toți devin mai motivați.

... Bine, poate că sună puțin „ca în filme”, dar birourile de vânzări sunt adesea locuri pline de oameni extrem de motivați, care lucrează ca parte a unei echipe, dispuși să sape adânc și să îi ofere acea ultimă accelerare.

De ce este așa? Ei bine, în parte, se datorează faptului că echipele de vânzări lucrează pentru a atinge obiective clare și provocatoare. Ei știu la ce lucrează și pot estima efortul necesar pentru a ajunge acolo. Iar acest lucru funcționează pentru toate echipele.

GrooveHQ a utilizat această tehnică pentru a face publică creșterea lor până la 500.000$ de venituri lunare. Având în vedere că toată lumea vedea această creștere, a făcut ca echipa să fie responsabilă de publicul său, dar le-a oferit, de asemenea, un obiectiv clar și provocator de a lucra.

4. Oferă echipelor dreptul de proprietate

De exemplu:

Ești pe cale să găzduiești o loterie pentru toți membrii echipei tale. Îți împarți echipa în două grupuri:

 • grupului A i se atribuie un bilet de loterie,
 • grupul B este solicitat să aleagă propriul număr din 10 cifre.

Apoi încearcă să cumpări biletele, dar lasă-i pe ei să stabilească prețul. Un numerar în schimbul unui bilet. Nu-i rău! Care dintre aceste două grupuri crezi că ar percepe mai mult pentru biletul lor: A, B sau niciunul?

Logica afirmă că ambele grupuri ar fi taxate aproximativ la fel. La urma urmei, este o șansă, iar cine câștigă face acest lucru pe baza norocului. Dar, ceea ce au descoperit cercetătorii care au condus de fapt acest experiment, este faptul că oamenii nu sunt ființe logice. Când a venit momentul să-și vândă biletele, Grupul B, care și-a scris propriul set de numere, a taxat de cinci ori mai mult decât Grupul A.

Acest experiment a fost repetat în multe culturi și teritorii diferite și a dat întotdeauna aceleași rezultate – grupul care și-a scris propriile numere a taxat mai mult. Motivația echipei tale se poate rezuma într-o singură propoziție: Proprietatea este importantă.

Când membrii echipei tale „dețin” ceva – un număr, o poveste, un obiectiv, o soluție ș.a. – acest ceva devine infinit mai valoros pentru ei, iar motivația lor este de a obține, completa și păstra.

Scott Keller, colaborator la Harvard Business Review, observă că rezultatele acestui experiment au fost reproduse în întreaga lume a afacerilor. De exemplu, CEO-ul Cisco Systems, John Chambers, afirmă că „Lăsarea echipelor să genereze propriile idei și soluții le face mai puternice.”

Nu este necesar să reproduci literalmente experimentele de loterie pentru a vedea rezultatele. Trebuie doar să oferi un spațiu și sisteme sigure în care echipa ta poate discuta, contribui și, ulterior, rezolva problema.

5. Oferă echipei tale un sentiment de siguranță psihologică

Siguranța psihologică oferă fundamentul motivației echipei tale. Membrii trebuie să simtă că fac parte dintr-o echipă în care își pot forma sau partaja activ, fără să simtă că vor fi judecați negativ de ceilalți membri:

 • părerile;
 • gândurile;
 • ideile;
 • greșelile..

Există multe studii care arată că siguranța psihologică stă la baza tuturor aspectelor performanței echipei tale, de la capacitatea sa de a colabora până la numărul de greșeli făcut. Aceasta nu înseamnă că trebuie să creezi un loc de muncă super-fericit, inspirat de Spongebob Squarepants.

Un nivel sănătos de conflict la locul de muncă poate inspira siguranță psihologică. Să poți avea „dezacorduri productive” poate face multe pentru echipa ta. Dar este clar că, cultivând o atitudine de împărtășire deschisă și simțind că contribuțiile membrilor echipei contează, poți crește abil motivația și moralul echipei tale.

După ce ai motivat eficient echipele, trebuie să te gândești să le oferi instrumentele potrivite pentru a fi cât mai productive. Iar unul dintre aceste instrumente este cursul Vânzător cu Rezultate. Aici vor obține încredere în propriile forțe și vor depăși orice teamă de a vinde.

Înregistrează-te aici: http://vinzatorexpert.angrybusiness.md/!