Marketing de influență - cum îl implementezi. Partea a II-a.

...

În articolul precedent am vorbit despre influencer marketing, ce este și cum influencerii pot ajuta o afacere. Pasul următor este să implementezi acest tip de marketing, iar asta o faci urmând acești pași:

Pasul 1: Setează obiectivele

Înainte de a începe o colaborare cu un influencer, stabilește ceea ce dorești să realizezi. Mai jos vezi câteva exemple de obiective. Poți împrumuta ceva de aici sau poți veni cu propriile  puncte:

 • Generarea de recenzii unice;
 • Atragerea unui segment mai îngust al publicului țintă;
 • Angajarea în comunicarea cu brandul;
 • Atragerea de trafic spre site sau LP;
 • Creșterea vânzărilor online sau offline.

Odată ce ai stabilit obiectivele, identifică 2-3 indicatori de performanță (KPI) pentru aceasta și urmărește dinamica acestora.

Pasul 2: Determină avatarul de influencer ideal pentru tine

Un influencer potrivit:

 • Publică în mod regulat conținut de calitate;
 • Interacționează cu abonații;
 • Are o audiență largă de followers implicați;
 • Scrie în stilul care se potrivește cu brandul tău.

Amintește-ți că un număr mare de abonați nu înseamnă întotdeauna o implicare mare. Influencerii cu 10 până la 100 de mii de abonați pot face mai mult pentru brandul tău decât cei cu milioane de abonați.

Pasul 3: Găsește influencerul potrivit

Toți pot fi influenceri. Chiar și o pisică. Influencerii au o audiență online care consumă contentul pe care aceștia îl creează. Abonații așteaptă feedback, recenzii, sfaturi și articole despre diverse subiecte de interes.

Influencerii, de obicei, se specializează în anumite subiecte, cum ar fi fitness, divertisment sau turism. În plus, aceștia lucrează în diferite rețele sociale în moduri diferite. De exemplu, un influencer poate avea o audiență uriașă pe Instagram, dar foarte puțini pe LinkedIn.

Iată o modalitate ușoară de a determina dacă ai ales un influencer potrivit:

 • Evaluează publicul influencerului. Dacă clienții tăi sunt mame tinere, dar adolescenții de 15 ani ocupă o pondere mare în publicul său, aceasta nu este opțiunea ta cea mai bună.
 • Estimează rata de interacțiune reală, ca procent, din numărul total de abonați. De asemenea, analizează dacă interacțiunea influencerului cu publicul este superficială sau nu.
 • Evaluează continuu performanța și monitorizează obiectivele. Efectuează modificări în funcție de rezultat.

Găsirea influencerului potrivit este un proces consumator de timp. Trebuie să alegi cuvinte cheie, să răsfoiești profiluri și să citești bloguri. Toate acestea necesită mult timp și efort. Din fericire, internetul are instrumente care pot simplifica sarcina:

1. Epicstars

Aceasta este o platformă care reunește agenții de publicitate și bloggeri. Vei putea difuza activitățile tale de marketing prin intermediul liderilor de opinie.

2. Livedune

Cu acest instrument poți:

 • Analiza statisticile contului
 • Vizualiza ratingurile tematice
 • Căuta bloggeri pentru a promova produsele sau brandurile.

Pasul 4: Remunerația

Cel mai probabil, ai planificat deja acest buget. Cu toate acestea, trebuie să lași spațiu pentru negociere. Uneori, aceste taxe pot varia foarte mult de la influencer la influencer.

Pasul 5: Urmărește și evaluează rezultatele

Dacă la început ai stabilit KPI-uri clare, atunci acest pas va fi cel mai simplu pentru tine. Analizează întreaga campanie și efectuează ajustările necesare.

Lucrul cu influencerii este complex, provocator, dar aduce rezultate bune, dacă e setat corect. Poți afla mai multe despre promovarea eficientă a business-ului la StartUp Angry Business, din 2 februarie 2019. Cel mai mic preț de participare este valabil încă câteva zile, deci click aici: http://start.angrybusiness.md/ ca să îl prinzi!