Ghid practic de creare a unei pâlnii de vânzări

...

Orice afacere există pentru profit. Dar cine aduce profitul? CLIENȚII. Fiecare antreprenor trebuie nu numai să înțeleagă bine cine sunt potențialii săi clienți, care sunt problemele și preocupările lor, visele și dorințele, dar și modul în care se petrece procesul de luare a deciziilor, etapele prin care trece clientul.

Pe scurt, asta este pâlnia de vânzări. Despre toate astea poți afla în cele ce urmează.

Ce este o pâlnie de vânzări?

O pâlnie este un instrument de gestionare a vânzărilor. O pâlnie de vânzări ajută la analizarea comportamentului consumatorilor, iar ulterior, la prezicerea acestuia.

Pe baza statisticilor pâlniei de vânzări, poți calcula câți potențiali clienți sunt eliminați în fiecare etapă, câți dintre ei ajung la achiziție și de câte leaduri ai nevoie pentru a obține venitul dorit. Totodată, aceste statistici te ajută să înțelegi impedimentele pe care le întâlnesc oamenii la diferite etape ale pâlniei și îi fac să renunțe. Iar asta duce la înlăturarea impedimentelor și creșterea vânzărilor.

Care sunt etapele unei pâlnii de vânzări clasice?

 1. Clientul este conștient că are o problemă și are nevoie de o soluție;
 2. Începe să se gândească la soluții, cercetează opțiunile;
 3. Compară, se gândește, se îndoiește, se consultă, alege din diferite variante;
 4. Clientul face o alegere în favoarea unei opțiuni și ia o decizie de cumpărare;
 5. Face o achiziție.

Evident, în mod ideal, aici ar mai urma o etapă:

 1. Retenția și loializarea clientului.

Exemplu 1

Dacă o persoană are dureri de dinți, caută un stomatolog bun. Atunci când alege un specialist, el ia în considerare diverși factori:

 • să fie aproape de casă;
 • program de lucru convenabil;
 • prețul să se potrivească calității.

Pentru a face acest lucru, colectează informațiile de care are nevoie, citește recenzii pe internet și pe site-ul clinicii, iar pe baza acestora, ia o decizie în favoarea unei anumite opțiuni.

Exemplu 2

Un exemplu dintr-o afacere online. Psihologul consultă clienții pe internet și intenționează să își crească venitul. Cu siguranță, pentru asta va trebui să facă mai multă publicitate sau să încerce și alte modalități în afară de rețelele de socializare.

Începe să se gândească cum să facă asta în cel mai eficient mod. Face totul singur sau găsește specialiști?

Ca să studieze publicitatea și marketingul de la zero, trebuie timp și bani și nu e garantat că va obține rezultatul dorit. Cum să găsească specialiștii care vor crea conceptul de promovare anume pentru el și în cadrul bugetului său pentru publicitate? Astfel, începe să caute agenții de marketing sau freelanceri.

Fiecare dintre aceste exemple are propria pâlnie de vânzări și propria sa cale pentru a ajunge la clienți.

De ce are nevoie o afacere de o pâlnie de vânzări?

O pâlnie de vânzări cu ajutorul unei strategii create pe baza unei analize calitative profunde a publicului țintă, a avantajelor și diferențelor cheie față de concurenți, va ajuta la dezvoltarea celor mai bune oferte pentru clienți. Ajută la înțelegerea, prezicerea și ajustarea proceselor de afaceri în diferite etape ale găsirii unui client.

Arată care categorii de consumatori au cel mai mare nevoie de produsul tău și cum să îi interesezi. În ce etape merg clienții la concurenți sau unde pur și simplu se pierd, care etape ale pâlniei au nevoie de un studiu mai detaliat și ce etape trebuie abandonate?

Ținând cont de pâlnia de vânzare, se creează comunicarea cu publicul țintă și o campanie de publicitate.

5 pași pentru crearea unei pâlnii de vânzare eficiente

 1. Dezvoltă o propunere cu valoare reală pentru client, care va reflecta în mod special beneficiile sale directe atunci când lucrează cu tine. Cu cât este mai specific, cu atât mai bine.
 2. Dezvoltă o strategie pentru a atrage clienți reci. Împărtășește informațiile de care clientul are nevoie, dă sfaturi, trucuri, exemple reale.
 3. Provoacă interes pentru propunerea ta. Spune cum ajuți clienții să-și rezolve problemele, ce rezultate obțin clienții cu ajutorul tău și sub conducerea ta, care sunt aceste rezultate exprimate în bani, timp, într-un alt beneficiu.
 4. Majoritatea clienților vor avea întotdeauna întrebări cu privire la: cost, calitate a serviciului și altele. Oferă răspunsuri la toate întrebările și obiecțiile înainte să fie transmise. Fii transparent în procesul de interacțiune cu clientul.
 5. Dacă ai făcut totul corect, următorul pas este să închizi tranzacția. Un potențial client devine un client real.

 

Analizează constant valorile pâlniei de vânzări. Totul în viață și în afaceri se schimbă, apar noi tendințe, interesele și cerințele clienților evoluează. Adaptează-ți pâlnia la aceste schimbări și vei fi întotdeauna cu un pas înaintea concurenților. Iar pentru mai multe tehnici eficiente de vânzări, te așteptăm la trainingul „Vânzător cu rezultate”.

Profită acum de cel mai mic preț și de oferta specială de 2+1 – vezi aici toate detaliile: http://vinzatorexpert.angrybusiness.md/!