Cum să evaluezi o idee de afaceri în 5 minute - Partea I

  • 26-03-2020
  • 3580
...

Imaginează-ți că dorești să deschizi o afacere și trebuie să decizi în ce domeniu. Ce este mai profitabil: să faci bani din beton sau să vinzi semințe? Sau poate să vinzi portmonee de pe AliExpress? Cum decizi în ce domeniu lansezi business-ul?

În acest articol vei afla secretul, care nu se predă la aproape nici o facultate.

Când vorbim de afaceri cu bunuri fizice, următoarele lucruri sunt fundamentale:

  1. Volumul și masa. În economie, spațiul și masa sunt conectate. Un produs greu, dar compact este echivalent în caracteristicile sale cu un produs ușor, dar voluminos.
  2. Data de expirare. Marfa se deteriorează sau apar concurenți cu caracteristici și oferte mai bune.

De fapt, nu contează cât de mult spațiu ocupă și cât cântărește produsul. Este important cât valorează un kilogram sau o unitate de volum. Prin „bunuri ieftine” sau „bunuri scumpe” vom avea în vedere clasificarea lor în funcție de volum și greutate pe costul unitar și nu prețul lor în termeni absoluți.

De exemplu, cimentul și polistirenul sunt produse ieftine. În primul caz, un kilogram este ieftin, iar în al doilea – vorbim deja de un metru cub. Iar iPhonele sau produsele farmaceutice sunt scumpe.

Cu cât costul unitar al mărfurilor este mai mic, cu atât este mai mare este ponderea operațiunilor cu acestea.

Aceasta înseamnă că, cu cât este mai ieftin produsul, cu atât este mai puțin profitabil îți este să-l transporți pe distanțe lungi. Nu produce mărfuri scumpe. Astfel, este avantajos să transporți iPhone-uri în întreaga lume dinspre Singapore, iar nisipul – ceva profi iese la cel mult 50 de kilometri distanță. Adică, pentru orice produs există o distanță de transport marginal justificată economic.

Cu cât este mai ieftin produsul, cu atât distanța de transport afectează mai mult profitabilitatea sa. Și necesită a fi transportat cu mijloace de transport mai ieftine.

Consecința existenței unei limite a distanței de transport efective este o reducere a acoperirii efective a piețelor cu mărfuri mai ieftine. Drept urmare, există o scădere locală a concurenței pentru producătorii respectivi. La urma urmei, o piață eficientă pentru ei se micșorează pe măsură ce se îndepărtează de locul de producție.

Costurile de operare ale vânzării de bunuri ieftine și scumpe sunt aproximativ aceleași. Prin urmare, ponderea costurilor de operare pentru bunurile ieftine este mult mai mare.

Deci, este necesar din punct de vedere economic consolidarea părților de furnizare. Ce înseamnă asta în practică? Că nisipul este profitabil să se vândă doar în volume mari: tone.

Cu cât este mai ieftin produsul, cu atât sunt necesare volume mai mari pentru o eficiență economică bună.

Și cu atât este mai mare beneficiul economiilor de scară din astfel de industrii.

De exemplu, cerealele sunt ieftine și este profitabil să se producă doar de întreprinderile mari. Legumele sunt mai scumpe – profitabile pentru întreprinderile mai mici.

Opțiunea 1: produs scump

Un exemplu tipic de produs scump este un smartphone și alte electronice mici.

Logistica, la prețul lor complet, contabilizează un procent de costuri.

Românește, vă rog!

Asta înseamnă că ai acces la o piață imensă, aproape nesfârșită. Și în același timp, ai și concurență acerbă - din țară sau din lume, deoarece costul logisticii este relativ mic. Ești limitat doar de obligații, certificate și alte politici, dar nu și de economie.

Când este rău

Când nu oferim nimic unic. Un exemplu este orice magazin care vinde smartphone-uri la prețuri medii și nu are venituri secundare. Perspectiva pentru o astfel de întreprindere este destul de negativă.

Când este bine

Când vinzi ceva unic sau poți economisi semnificativ la costuri, fiind într-o țară cu forță de muncă ieftină.

De ce să „te bagi”

Potențial de piață este foarte mare. Poate și întreaga lume. Livrând un produs scump și competitiv întregii lumi, te ajută să exiști chiar și într-o nișă extrem de îngustă (cum ar fi scândurile).

Un produs scump necesită costuri unitare mai mici pentru operațiuni, astfel încât poate fi rentabil să o facă fără economii de scară și chiar artificial, dacă este aleasă o nișă potrivită.

În același timp, există produse scumpe, cu o intensitate capitală extrem de ridicată a producției sau a cercetării (electronice, medicamente cu efecte reale). În aceste nișe, piața de masă nu produce, ci trece la comerț și servicii. Sau se descurcă sub pretextul unuia normal, pentru că generează profituri extraordinare.

Apropo, de ce serviciul pentru astfel de mărfuri este mai bun decât comerțul? Foarte simplu: logistica este întotdeauna mai importantă pentru utilizatorul final. Deci, poți să te îndepărtezi de efectele concurenței globale severe.

Astfel, dacă te gândești să deschizi un magazin mic cu lucruri electronice, este mai bine să deschizi un atelier de reparații. Sau producția de încălțăminte de designer.

Continuarea va fi în articolul următor....

Dar până atunci, vezi ce înveți la trainingul StartUp AB – un training expres de o zi, care pune toate punctele pe „i”și te ajută să alegi nișa ta de business: http://start.angrybusiness.md/!