Irina Ciobu: “Atunci când chiar nu știi de unde să începi, dar ai atâta entuziasm în tine, e bine să găsești pe cineva care să îți aranjeze toate gândurile și planurile la locul lor.”

...

„Construiește-ți singur visele tale sau vei fi angajat ca să le construiești pe ale altora”.

Farrah Gray

Cu siguranță, cel puțin o dată, unii dintre Dvs. ați văzut o personalitate care vă inspiră și vă duce la gândul „Vreau și eu să fiu așa, dar nu voi reuși niciodată”. Acei care au reușit să-și realizeze visele, au muncit mult, și-au asumat riscuri, au cunoscut eșecuri, și-au învățat lecțiile, ca mai apoi să apară în fața Dvs. așa cum îi vedeți azi. Nimeni nu se naște atotștiitor și curajos.

Aceste calități se dezvoltă în timp și cresc în dependență de dorința fiecăruia.

Irina Ciobu, absolventa Coaching-ului AB, este studentă în anul 3 la Universitatea Agrară de Stat din Moldova, specialitatea Business și Administrare, dar în același timp, pune la punct ultimele detalii ca să dea startul propriei sale afaceri, la care a visat mereu. Este foarte ambițioasă, responsabilă, perfecționistă și, cu siguranță, va avea mult succes pentru că a pornit cu dreptul în lumea business-ului și respectă cu strictețe toate etapele.

Despre ce afacere este vorba și care sunt acești pași importanți de parcurs pentru a o porni, aflați în interviul de mai jos.

A.B.: Ce v-a motivat să participați la trainingul Coaching AB?

I.C.: Mereu mi-am dorit să am propria afacere, iar cu trecerea timpului, această dorință devenea tot mai mare. Cel care m-a motivat a fost soțul meu. El a văzut anunțul Angry Business, iar eu am intrat pe site, am vizualizat toate videourile în care Alexandru, Olga și Alina vorbeau despre ce presupune un curs de Coaching, cui i se adresează și care sunt rezultatele frecventării acestuia. Pot spune cu siguranță că fiecare postare citită de mine mă făcea tot mai sigură că vreau să merg la acest curs, că aceasta este una dintre acele ocazii unice pe care ți le oferă viața pentru a-ți îndeplini dorința de a deveni antreprenor. Atunci, m-am decis că mă voi înscrie și, în așa fel, îmi voi atinge scopul propus. Așa și a fost.

A.B.: În ce domeniu ați dori să vă deschideți o afacere?

I.C.: Când am mers la prima oră de Coaching AB, aveam câteva nișe de business în gând. După care am analizat și am înțeles că una dintre acele nișe, în care într-adevăr voi avea rezultate, dacă voi respecta toți pașii necesari, este deschiderea unei săli de fitness în localitatea mea (Sîngera) .

A.B.: Care sunt primii pași pe care îi planificați pentru a porni afacerea Dvs.?

I.C.: Desigur, orice afacere necesită un business-plan corect. Pentru afacerea mea, primul pas a fost cursul de Coaching de la Angry Business. Atunci când chiar nu știi de unde să începi, dar ai atâta entuziasm în tine, cum este în cazul meu, e bine să găsești pe cineva care să îți aranjeze toate gândurile și planurile la locul lor, iar în asta m-a ajutat fiecare ora de Coaching. Al doilea pas cred că este deja bazat mai mult pe ceea ce am acumulat de la acest curs, să pun în practică și să văd rezultatul.

A.B.: Care au fost tema/temele preferate din cadrul celor 8 săptămâni de Coaching?

I.C.: Pentru mine, ca persoană care pentru prima dată am avut parte de un asemena curs, mi s-au părut toate temele captivante. Mă simțeam de parcă aș fi un copil mic și, cu fiecare lecție, descopeream lumea și creșteam. Totuși, a fost o tema în care m-am regăsit foarte mult, și anume Pendulul Emoțional. Asta m-a învățat cât e de ușor să obții ceea ce îți dorești, dacă poți să joci cu emoțiile potențialilor clienți. Este un fel de magie.

A.B.: Cât de utilă a fost informația pt Dvs.?

I.C.: Dacă ar fi să evaluez utilitatea informației pe o scara de la 1 la 5, unde 1 este cel mai inutil iar 5 foarte util, l-aș aprecia cu nota maximă 5. Am făcut această concluzie după rezultatele pe care le obțineam în urma implementării informației în practică. Deci, pot să spun că informația pe care mentorii o spun la curs este 100% utilă și necesară dezvoltării unui business, dar rezultatele se pot observa, doar dacă este aplicată corect și strict după plan.

A.B.: Ce semnifică pt Dvs. ideea de a fi lider într-o afacere?

I.C.: La general un lider poate fi doar o persoană responsabilă. Pentru mine această idee înseamnă a avea toată responsabilitatea în mâinele mele, iar cum se va dezvolta aceasta în continuare - este doar datorită liderului. Cred că un lider bun, trebuie să știe cum să motiveze echipa cu care lucrează, trebuie să găsească acel stimul pentru ca echipa să lucreze împreună, pentru că doar așa se pot obține acele idei geniale care mai apoi se transformă în succesul afacerii. Un lider bun gândește împreună cu echipa și nici într-un caz nu adoptă o atitudine superioară.

A.B.: V-ați făcut temele pt acasă?

I.C.: Temele pentru acasă sunt o “temă” aparte. :-) Am fost foarte agitată din cauza lor pe parcursul acestor 8 săptămîni Coaching. Deci, zi și noapte mă gândeam cum să fac în așa fel, încât să fie corect și bine îndeplinite. Recunosc că, poate de 2 ori s-a întâmplat ca temele să nu fie făcute, adică nu era ceea ce mentorii cereau de la noi. Mereu îmi dădeam străduința să fac anume ceea ce trebuia, respectând întocmai toți pașii, pentru că înțelegeam că odată ce rămâi doar cu ascultatul la ore, niciodată nu mă voi mișca din loc. Anume prin aplicarea în practică a temelor pentru acasă, îmi arătam, în primul rând, mie cât de bine le-am însușit și cât de bine voi ști să mă descurc mai departe. Mă bucur că toți mentorii, mai ales Alexandru, a insistat ca aceastea să fie îndeplinite. 

A.B.: Ați recomanda acest curs prietenilor? De ce?

I.C.: În primul rând, aș recomanda acest curs prietenilor, pentru că ceea ce e bun și util în viață -  mereu recomand și celor dragi. În al doilea rând, cred că acest seminar oferă o informație deosebită, utilă în practică, despre care nu cred că voi mai auzi undeva. La acest curs, se oferă doar ceea ce merge în viața reală, nu din visuri sau povești. Deci, spun cu încredere că acest curs se merită doar dacă ai dorință de a deveni un antreprenor și doar dacă ești o persoană responsabilă.

A.B.: Continuați gândul: pentru mine cursul de Coaching a fost...

I.C.: … ca un business-psiholog, și anume, pentru că de fiecare dată când mergeam la ore, dar și când veneam acasă, eram mereu de vorbă cu mine. De parcă eram hipnotizată, analizam în continuu ceea ce vreau să fac cu ceea ce trebuia de făcut în urma informației primite. Acest curs de Coaching AB nu doar că a făcut senin printre miile de gânduri, dar și-a lăsat o amprentă, făcându-mă mai puternică, mai responsabilă, poate chiar și mai matură.

Fie că ești student sau deja ai o afacere, dar care (încă) nu dă roade, fie că vrei să te redescoperi sau să iai o decizie asupra unei nișe de afaceri, fie că simți anumite goluri pe plan profesional nu te opri din a merge mereu înainte.

Înscrie-te chiar acum la StartUp Angry Business din 8 septembrie și lasă-ne să te ghidăm spre drumul de succes.

Click pe acest link:http://start.angrybusiness.md/ și completează formularul. Încetează să te limitezi la vise și începe să acționezi.