Ion Cobzac: “S-au schimbat multe lucruri, unul dintre ele fiind curajul de a cere un preț echitabil pentru serviciul pe care îl prestez”

...

 

“Mi-e frică să nu fie prețul prea mare, că pierd clienții”.

Pentru majoritatea antreprenorilor, fie că sunt începători sau avansați, stabilirea unui preț pentru serviciul sau produsul său este o adevărată provocare. Mulți sunt de părerea că, dacă vor opta pentru “mai ieftin”, vor avea mai mulți clienți. Alții cred, că fiind la început de cale, e corect să nu ceri un preț mai mare.

Există o anumită limită pentru momentul când e bine să accepți adevărata ta valoare, fără careva temeri.

Prin aceeași situație a trecut și Ion Cobzac, absolventul Coaching-ului, un fotograf talentat și ambițios, care la un moment dat a simțit că munca lui valorează mai mult, dar nu a avut curajul să și ceară mai mult. Acum, însă, este un om împlinit și realizat. Despre cum i-a reușit această performanță, citiți în interviul de mai jos.

A.B.: Ce v-a motivat să începeți o afacere sau să planificați lansarea ei?

I.C.: Să încep o afacere m-a motivat dorința de a fi liber financiar (asta ar însemna să-mi controlez singur veniturile mele) și, de asemenea, dorința de a fi stapânul timpului meu.

A.B.: Aveți experiență în acest domeniu sau e ceva nou pentru Dvs.?

I.C.: La început a fost un hobby, apoi hobby-ul a devenit munca de zi cu zi. Pâna acum niciodată nu am privit domeniul meu de activitate ca pe o afacere în sine, cu perspectivă de lungă durată și toate elementele necesare.

A.B.: Care credeți că sunt top 3 capacități ce trebuie să le aibă un om de afaceri de succes?

I.C.: Cred că această întrebare este mai potrivită pentru oamenii care au deja succese mari în afaceri, însă părerea mea este că. mai întîi de toate, trebuie să fii pasionat de ceea ce faci (pentru că de aici vine viziunea și puterea de rezistență în situațiile dificile, care sunt inevitabile într-o afacere), după care urmează dedicarea (ceea ce implică multă muncă, uneori chiar eforturi colosale care vor fi remunerate abia în viitor). La final, este necesară disciplina și o minte mereu deschisă spre a învăța lucruri noi.

A.B.: Care a fost tema/temele preferate din cadrul celor 8 saptamani de Coaching?

I.C.: Tema preferată a fost cea despre pâlnia și scenariul de vânzări.Acolo, am învățat la modul practic cum să abordez și să discut cu potențialii mei clienți.

A.B.: S-a schimbat ceva în afacere sau abordarea Dvs. față de antreprenoriat odată cu cursul de Coaching?

I.C.: Da, bineînțeles că s-au schimbat multe lucruri, unul din ele fiind curajul de a cere un preț echitabil pentru serviciul pe care îl prestez, iar al 2-lea este modul în care discut cu potențialii clienți.

A.B.: Care lecții din Coaching au fost aplicate direct în afacerea Dvs.?

I.C.: Aplicarea pâlniei de vânzări, decompoziția venitului (profitul și scenariul de vânzări ajustat la afacerea mea) și cam toate restul.

A.B: Ce schimbări au survenit odată cu implementarea acelor lecții?

I.C.: Am devenit mai sigur pe mine în discuțiile cu clienții și am început să lucrez la promovarea corectă a serviciilor pe care le ofer.

A.B.: V-ați făcut temele pentru acasa?:)

I.C.: Recunosc că unele teme pentru acasă au fost pe cât de interesante, pe atât de dificile, dar cred că am reușit să fac 80% din ceea ce ne-a fost dat.

A.B.: Ați recomanda Coaching-ul prietenilor? De ce?

I.C.: Dacă ești pasionat de ceva, ai un vis, dar nu știi cum și de unde să începi, atunci acest training este pentru tine. Cursul este unul complex , cu teorie și practică, motivant (și aici țin să mentionez pe Alexandru, Alina și Olga - oamenii care știu să pună întrebări provocatoare și să dea direcții corecte gândirii).

A.B.: Continuați gândul: pentru mine cursul de Coaching a fost ...

I.C.: … un șut care m-a durut, dar m-a scos din zona de confort și deja am primele rezultate. :-)

Dacă te confrunți cu aceeași situație, atunci află că soluția este mult mai aproape decât crezi.

Înregistrează-te acum la Coaching-ul ce începe în 11 septembrie și vei afla cum poți depăși frica și bariera de a-ți aprecia munca la adevărata sa valoare, cum a făcut-o și Ion Cobzac. Click aici pentru înregistrare: http://coaching.angrybusiness.md.