Învaţă să scrii titluri care să vândă

...

Te-ai întrebat vreodată câte zeci de pagini cu ştiri, companii, servicii, produse navighezi zilnic? Pe câte dintre textele peste care dai le citeşti cap-coadă? Mai că niciunul. Iar dacă te opreşti asupra unuia dintre ele pentru mai mult de câteva secunde, e pentru că ceva ţi-a atras atenţia. Indiferent de eşti client sau antreprenor, TITLUL este cel care face diferenţa în tot ce înseamnă promovarea unui produs sau serviciu. De multe ori, e primul contact al cititorului cu textul, dar şi ultimul.

 

Evită superlativele, platitudinile şi generalizările. Dă detalii concrete şi date factuale. Fii entuziast, prietenos şi memorabil. Nu plictisi. Spune adevărul, dar fă în aşa fel încât acest adevăr să sune fascinant.

(David Ogilvy)

Cum convingi clientul să rămână pe pagina ta, dar, mai ales, să cumpere ceea ce-i propui?

Englezul David Ogilvy, cunoscut drept “părintele publicităţii”, susţine că, în medie, numărul celor care citesc titlul este de 5 ori mai mare decât al celor care citesc şi textul.

bec-idee-marcaj-griO schimbare a titlului poate înzeci vânzările.  

Bunăoară, am putea scrie “Vindem lemne” sau “Îţi aducem de două ori mai multă căldură în casă, timp de 2 ore, folosind lemne cu o putere calorică mare”. Care titlu îţi sună mai convingător? Cu siguranţă al doilea.

A scrie titluri bune, memorabile, care să îndemne la acţiune şi să vândă garantat pare dificil la prima vedere, dar practica publicităţii mondiale demonstrează că totu este posibil, urmând un set de sfaturi:

 

n1Foloseşte titlul pentru a atrage atenţia cititorilor care sunt targetul produsului tău. Dacă vinzi un medicament pentru tratarea problemelor urinare, pune sintagma PROBLEME URINARE în titlu.

n2Titlul trebuie să răspundă interesului personal al cititorului şi să-i arate beneficiul, ca în titlul reclamei la crema cu hormoni a Helenei Rubinstein: „Cum să arăţi tânără după 35 de ani”.

n3Menţionează noutatea în titlurile tale, deoarece consumatorul caută întotdeauna produse noi sau îmbunătăţiri a ceea ce există deja. Cele mai puternice cuvinte care pot fi folosite într-un titlu sunt Gratis şi Nou.

pictograma-instrument-marcaj-titlu-principal-blueAlte cuvinte şi expresii care fac minuni: cum să, acum, imediat, recent, uluitor, senzaţional, revoluţionar, miracol, magic, recomandat de..., rapid, uşor, dorit, adevărul despre..., grăbeşte-te, ultima şansă etc.

 

Dacă la prima vedere aceste cuvinte îţi par răsuflate, le-ai auzit peste tot, sună a clişeu şi eşti sigur că nu funcţionează, practica demonstrează inversul. Fiecare dintre ele şi-a demonstrat rezistenţa în timp şi rezultatul pe care îl aduc vânzărilor tale.

 

pictograma-instrument-marcaj-titlu-principal2griTitlurile pot fi întărite prin cuvinte emoţionale: dragoste, teamă, mândru, prieten şi copil.

 

n4Numele produsului trebuie întotdeauna inclus în titlu.

n5Include promisiunea de vânzare în titlu, fără frică că acesta va fi unul lung. Titlurile de 10 cuvinte sau mai lungi pot vinde mai mult decât cele scurte.

n6Oamenii vor citi textul dacă titlul le va stârni curiozitatea.

n7 Evită jocurile de cuvinte, aluziile literare şi alte ambiguităţi. Titlul tău trebuie să transmită telegrafic ceea ce vrei să spui şi trebuie să o facă într-un limbaj obişnuit.

n8Cercetările au arătat că e periculos să foloseşti negaţii în titluri.

n9Evită titlurile goale – cele care nu îţi spun nimic până nu citeşti textul.

 

ghilimele-cyneCele mai bune titluri sunt cele care pornesc de la beneficiile cititorului. John Caplesghilimele-cyne

 

Dacă să ne referim la tipologii de titluri, atunci există câteva şabloane utilizarea cărora va atrage atenţia anume asupra ofertei tale. Printre ele se numără:

 

 1. Titlurile descriptive 
  Un titlu bun, mai ales pentru online (unde totul este la un click ditanţă), trebuie să descrie cât mai fidel şi direct despre ce este vorba în text, ce va găsi clientul dacă va deschide anunţul/oferta/link-ul etc.
 2. Titlurile „Cum să”/„10 paşi pentru a...”
  Cele mai sugestive titluri sunt cele care promit sfaturi, instrumente, tehnici exacte despre cum se utilizeză un produs, se creează ceva etc. Mulţi dintre noi navighează pe internet cu ideea de de a afla în câteva cuvinte „cum să” aproape orice. Aceste formulări au un succes atât de mare întrucât promit soluţii rapide pentru problemele pe care le are potenţialul tău client.
 3. Titlurile-întrebare
  Deşi răspândit pe larg, şi acest tip de titlu încă funcţionează. Dar, atenţie, ceea ce urmează după trebuie să fie exact răspunsul la întrebare sau modalitatea prin care răspunsul poate fi găsit, pentru că potenţialul client asta anume asta caută.
 4. Titlulrile-comandă
  Aceste titluri denotă un grad de profesionalism şi îndeamno cititorul la acţiune în schimbul obţinerii unui beneficiu: „Învaţă repede cum să scrii titluri eficiente pentru articolele tale!”.
 5. Titluri-emoţie
  Titlurile trebuie să trezească o reacţie emoţională, pentru că emoţiile determină cel mai des acţiuni şi au putere mare de convingere.
 6. Titlurile SEO friendly
  Pentru că o mare parte dintre vizitatori ajung pe site-ul sau landing page-ul tău utilizând motoarele de căutare, titlul trebuie să te poziţioneze cât mai sus în lista de rezultate. Cel mai bine e ca înainte să scrii titlul, să te gândeşti bine ce cuvinte ar folosi un om atunci când dă search pentru a găsi o soluţie la problema lui. Totodată, nu uita de cuvintele-cheie care vor însoţi articolul.

Vrei să cunoşti cum să setezi corect instrumentele de promovare Google? Vino la Coaching!

Un business care se doreşte a fi de succes nu se va descurca niciodată fără un copywriting de calitate, pentru că mesajul este primul “vânzător” cu care interacţionează potenţialii săi clienţi. Dacă te-ai convins cât de mult îţi poate schimba afacerea un banal aranjament de cuvinte, începe să îţi antrenezi abilităţile de copywriter chiar de azi.