Ideile renasc la Angry Business

...

În business e ca într-o orchestră - ce folos că instrumentiștii au talent dacă dirijorul e unul neprofesionist. De aceea, oricine vrea să înceapă o afacere trebuie să aibă și un bagaj de cunoștințe. Să știe nu doar cum să pornească, dar și cum să crească, mai ales atunci când dorințele îi apar cu o viteză „meteoritică”. Așa cum se întâmplă și în cazul Luminiței Visan, o optimistă înrăită care a dat curs provocării și a participat la unul dintre Couching-urile Angry Business. A fost ca un duș rece, recunoaște protagonista acestui interviu, care a ajutat-o să-și pună în ordine ideile cu așteptările și rezultatele. Absolventă a Facultății de Stomatologie, Luminița a decis să ia o altă direcție decât cea în medicină, creând și conducând în prezent o agenție în arta decorării și un centru de fitness, dar obiectivele nu se opresc aici.

 

Și totuși, Luminița, ce au în comun stomatologia, fitnessul și arta decorării?

Toate au în comun o " Luminiță" visătoare și foarte, foarte "flămândă" de rezultate palpabile într-un termen meteoritic de scurt. Toate cele trei domenii sunt o fotografie a valorilor și trăirilor mele. 

De ce ideea unui cabinet stomatologic n-a prins rădăcini?

Deschiderea unui cabinet stomatologic este unul dintre obiectivele mele din TOP 5, dar necesită timp, experiență și, desigur, investiții colosale. Cel mai importat e că am deja un plan bine determinat, ba chiar și o organigramă. Am lăsat spații goale, dar cu intenția fermă de a le înlocui cu persoane reale. Orice spațiu gol din univers creează un punct de atracție. Aștept momentul potrivit. Încă ud copacul ca să se înrădăcineze bine.

Cum a apărut ideea decorului și cât de complicat este să pornești o astfel de afacere în Moldova? Este un trend mai nou pentru țara noastră. Există suficiente cereri ca să-ți acoperi cheltuielile?

Afacerea cu decorul pentru mine e ca o primăvară ... o primăvară din aia parfumată și plină de vise. Îmi place mult să creez, să visez, de asta pentru mine ideea cu decorul nu a fost una gândită, ci mai mult una trăită. Respectiv, din asta putem concluziona că partea financiară e una mai puțin colorată. Dar, suficient de roz ca să-mi acopăr cheltuielile și chiar un pic mai mult. Afacerea cu decorul e una MEGA bună pentru țara noastră , dar numai după cursul de Coaching de la Angry Business. Primești un "șut Angry", în sensul bun al cuvântului, și te trezești din somnul profund, cu care te-ai obișnuit. Concurența e mare și dacă nu ai instrumente eficiente ca să te diferențiezi, rămâi în beznă.

E posibil să faci mai multe afaceri odată, fără să sacrifici ceva? Cum te descurci? Cum prietenești cu timpul?

Cu siguranță DA! Poți face mai multe afaceri odată (nu e exclus că toate vor merge bine), dar din 10 afaceri începute, sunt sigură că măcar  una se menține. În plus, acumulezi experiență, cunoștințe noi și, de ce nu, o bază bună cu contactele clienților. Ce ține de sacrificii, depinde de atitudine. Pentru mine, satisfacția de după merită orice sacrificiu.

Și timpul, ca orice pe lumea asta, iubește organizare și ordine. Eu am o agendă în care îmi notez toate activitățile, pe săptămâni, zile, chiar și ore. La sfârșit de zi nu ești doar împlinit, dar și mândru de realizările tale. Recomand tuturor. 

Cât de „decorate” îți erau cunoștințele în afaceri până a ajunge la Angry Business? Erau toate elementele de decor  la locul lor sau a fost nevoie de o  retușare ușoară?

La acest capitol cred ca nu mi-ar ajunge spațiu să povestesc despre  toată admirația, recunoștința, mândria față de acest minunat Coaching. Înainte de a veni la curs, eram educată oarecum în afaceri, cel puțin așa credeam. Frecventasem cursuri, seminare, conferințe, etc. Mare mi-a fost uimirea însă, să înțeleg că "bagajul" cu care am venit nu doar că nu mă însoțea în direcția pe care am ales-o, dar era plin cu informație generalizată și haotică care doar îmi crea obstacole, și mă dezorienta. La Coaching, pe lângă informații clare,  am primit instrumente valoroase, funcționale și, mai ales, aplicabile în orice nișă. În cele opt săptămâni, viziunea mea față de afaceri s-a schimbat radical și dacă până a veni la curs viteza spre destinație era cam egală cu cea din ambuteiaj, acum e ca cea a rachetei. În cazul meu "șutul" a fost unul destul de "angry" ca să:

- înțeleg ce vreau

- că nu există orchestră fără talent, există dirijori neprofesioniști

- și că trebuie să-l trezesc pe "Vitalie-ul " din mine. :)

Este important să ai un background cu secrete în ale businessului; să câștigi bani din meseria pe care ai învățat-o sau să lași pasiunea să te îmbogățească? Tu ce cale ai apucat?

După părerea mea, în business trebuie să fii foarte înarmat cu educație. Să investești cei mai mulți bani nu în afacere, ci în cunoștințele tale despre cum să crești o afacere. Dacă ești la un nivel oarecare, afacerea ta nu are cum să fie mai sus decât tine, iar dacă înveți continuu afacerea va crește odată cu tine. Sigur că ar fi ideal să poți avea o afacere în care să combini meseria și pasiunea, și, totodată, să și mai câștigi independența financiară. 

Pe ce drum le-ai sugera să meargă celor care sunt la răscruce – să pornească sau nu o afacere ... în Moldova? Ori, mai bine în străinătate?

Sigur să încerce. Doar că trebuie să fie înarmați cu multă perseverență, dorință, răbdare și să nu ezite să investească bani în educația lor. Să meargă la Coaching pentru că le poate lumina direcția încotro s-o ia și le va inspira curajul să vrea mai mult. În orice țară poți face afaceri. Țara, familia, timpul, clima, etc., sunt doar motive în spatele cărora se ascunde frica și nesiguranța. Eu nu doar am ignorat aceste motive, dar am avut curajul să deschid o filială a afacerii mele și peste hotare. Cu ajutorul instrumentelor de la curs, lucrând cu toate cele "150" platforme de promovare, chiar din prima lună, am avut rezultate măsurabile și impresionante.

Cum să căutăm ideile pentru business? Și unde?

Cei care caută idei de afaceri deja sunt niște visători, calitatea esențială a unui antreprenor. Nu trebuie să caute, pentru că au șansa sa își piardă energia într-un ocean informațional imens. Mai exact, trebuie să facă ordine în suflet, gânduri, trăiri și atunci lumina nu va ezita sa apăra. Nu există idei de afaceri care nu sunt realizabile, există lipsă de cunoștințe și încredere. Dragii mei, participați la Coaching, pentru că sunt sigură că vi se vor trezi toate poftele și visele, dar dacă nu din prima, mai încercați odată.