Ghid pentru proprietarii de afaceri și manageri: Relația cu angajații ambițioși

...

Angajații cu ambiții – mult doriți, dar uneori și priviți ca o amenințare. Mulți antreprenori îi evită, căci nu le cunosc potențialul, iar alții le omoară motivația cu task-uri plictisitoare.

Despre cine sunt angajații ambițioși, cum să-i tratezi și la ce să fii atent, află în continuare.

Ambiții sănătoase sau nu prea?

„Ambiția” nu este întotdeauna o caracteristică pozitivă. Mulți folosesc acest cuvânt ca sinonim pentru aroganță, fală, insistență etc. Dar există și atitudini precum „ambiții sănătoase”, „ambiții de campion”. Când vorbim despre angajații ambițioși, vom avea în vedere pe cei orientați către succes, rezultate mari, o urcare rapidă pe scara carierei datorită muncii de calitate prestate.

Deci, dacă un astfel de candidat vine să se angajeze, încearcă să stabilești dacă ambițiile sale sunt goale sau dacă există ceva în spatele lor. Cu alte cuvinte, evaluează nivelul de competență al candidatului, dorința sa de a învăța, dezvolta și munci. Dacă înțelegi că ambițiile sunt mai puțin fundamentate, încearcă să-i direcționezi energia în direcția în care este mai slab.

Ce își dorește de fapt angajatul?

Dacă ai într-adevăr un angajat talentat și capabil, iar ambițiile sale sunt justificate, trebuie să afli care sunt prioritățile lui:

  • recunoașterea în fața colegilor și superiorilor;
  • dorința de a crește profesional;
  • dorința de a urca pe scara carierei cât mai repede posibil;
  • creșterea veniturilor.

Astfel, poți deveni un mentor pentru el și îl poți direcționa pe calea corectă.

Susținere și motivare

Este foarte important ca respectul de sine al angajatului să fie în concordanță cu realizările sale reale. Pentru a face acest lucru, trebuie să informezi angajatul atât despre succesele, cât și despre eșecurile sale, încât să nu lași ca responsabilitatea sa să fie transferată colegilor, situației, oboselii etc., și să-i oferi posibilitatea de a-și evalua propria contribuție la un anumit proiect.

Una dintre cele mai frecvente greșeli făcute de manageri în lucrul cu angajații ambițioși este încărcarea cu sarcini de rutină, limitarea participării la proiecte interesante, ignorarea ideilor și sugestiilor propuse etc.

De obicei, acest lucru plafonează complet motivația și, dacă o persoană se află la începutul carierei, aceasta poate afecta foarte mult autodeterminarea și dorința de creștere a sa ulterioară. Dacă este posibil, acești angajați ar trebui să fie implicați cât mai mult în procesul de muncă, în diverse activități, să li se ofere sarcini importante, să li se asculte sugestiile și să li se explice de ce anumite idei nu pot fi folosite.

Dacă îi delegi unui astfel de angajat sarcini importante, acest lucru îi oferă o motivație non-materială pe termen lung, îl face să se simtă necesar și special. Este important ca acești angajați să se simtă parte integrantă a echipei.

Atenție!

Oricât de talentat și de eficient este un angajat, nu ar trebui să dezvolți egocentrismul în el. În caz contrar, s-ar putea să te întâlnești cu partea negativă a acestui fenomen.

Angajatul, simțind propria sa superioritate, va începe să-și stabilească propriile ore de muncă și zile de odihnă, să își asume doar acele sarcini care sunt interesante pentru el și să nu acorde atenție comentariilor tale.

Prin urmare, elementul de control este important, el ar trebui să înțeleagă întotdeauna că ești liderul său, el face parte din echipă, iar sarcina sa nu este să-și satisfacă propriile ambiții și interese, ci să fie util companiei în care este angajat.

Consecințe negative

Și dacă vorbim despre consecințele negative ale angajării unui angajat ambițios, ar trebui să acorzi o atenție specială atmosferei din echipă. Adesea, astfel de angajați pot fi agresivi, egoiști și aroganți.

Dacă nu controlezi atmosfera din echipă, acest lucru poate duce la conflicte distructive, ceea ce va reduce eficiența muncii. Colegii vor accede într-o confruntare, ceea ce va crea bariere pentru interacțiunea ulterioară în cadrul echipei.

Soluția

Soluția ideală a problemei este promovarea unor valori precum respectul reciproc, asistența reciprocă, urmărirea unui obiectiv comun printr-o cultură corporativă, adică de sus.

Mai multe informații despre motivarea angajaților vei afla la cursul „Construcția Departamentului de Vânzări” – un training mult-apreciat de toți participanții. Vezi toate detaliile aici: http://vinzari.angrybusiness.md/!