Din angajat în antreprenor - când e cazul să demisionezi și să lansezi propria afacere?

...

În acest articol vorbim mai puțin despre antreprenori și mai mult despre angajați. Dar nu despre toți angajații, dar acea parte dintre ei în care trăiește un antreprenor. Sau un muzician. Sau un liber profesionist. Orice, numai nu cel care este mulțumit de jobul său și îl face cu plăcere zi de zi, de dimineață până seară.

Este ușor să spui că e timpul pentru o schimbare. Dar, o serie de factori greu de ignorat te țin captiv într-o companie pe care nu o iubești și te împiedică să faci ceva ce ți-ar plăcea cu adevărat, cum ar fi să dezvolți o afacere proprie, să ai un hobby sau să înveți o profesie nouă. Teama pentru siguranța zilei de mâine, teama de schimbări, complexele personale și faimosul „Ce-o să zică lumea?” – îți sună cunoscute?

Mulți oameni au ales să ignore totuși acești factori, să abordeze viața cu un spirit antreprenorial și să își direcționeze eforturile într-un business propriu, pe care îl dezvoltă și cresc cu cea mai mare plăcere.

Poate e și cazul tău să lași jobul actual și să schimbi rolul de angajat într-o afacere străină pe cel de proprietar de afacere?

Ai încă dubii? Vezi mai jos 14 semne că e timpul să îți dai demisia:

 1. Nu îți place ceea cu ce te ocupi în fiecare zi la muncă.
 2. Te simți subestimat/depresiv/plictisit/neînțeles/etc...
 3. Atmosfera de lucru este încărcată cu neînțelegeri, conflicte, narcisism, etc.
 4. Dezvoltarea companiei stagnează de ceva timp deja.
 5. Dezvoltarea ta în cadrul companiei stagnează.
 6. Crezi că ești capabil de ceva mai mare, mai mult și mai bun.
 7. Nu crezi în ceea ce faci și o faci doar pentru bifă și/sau salariu.
 8. Te trezești greu dimineața și nu ai motivația de a coborî din pat și a merge la serviciu.
 9. Ai peste 20 de apeluri și mesaje ce țin de serviciu, cărora nu ai chef să le răspunzi.
 10. Nu înțelegi din ce este format salariul tău și de care indicatori depinde suma finală.
 11. Nu îți place să interacționezi cu colegii de lucru.
 12. Numeri orele rămase până la sfârșitul zilei de muncă.
 13. Cauți idei de afacere profitabilă.
 14. Ai un hobby pe care îl practici cu mare plăcere și care trezește interesul celor din jur.

Fiecare om are talentul și capacitățile sale proprii, pe care le practică cu plăcere de fiecare dată. Acestea sunt diferite de meseria/profesia învățată pe băncile universității și pe care te forțezi să le faci zi de zi.

Este greu să excelezi într-un domeniu/mediu care nu îți aduce satisfacție morală. Dacă nu crezi în ceea ce faci - nu vei depune suflet în asta. Iar rezultatul va fi mediocru. Evident, nu poți fi un angajat bun, dacă subconștientul tău se opune valorilor pe care le promovează șeful tău.

Dacă careva dintre semnele de mai sus se atribuie realității tale, este timpul să faci o schimbare. Pe bune. Întrebarea, în acest caz, nu mai este: „Vrei să demisionezi?”, dar „Când vei demisiona și lansa afacerea ta?

Apropo, în pe 8 septembrie organizăm StartUp Angry Business – un training intens, în cadrul căruia te ajutăm să stabilești dacă lumea business-ului este pentru tine, cum să pășești cu dreptul în acest domeniu și cum să eficientizezi maximal fiecare minut dedicat dezvoltării proprii afaceri.

Înregistrează-te aici: http://start.angrybusiness.md/.