Dicționarul Angry Business

...

Angry Business mereu promovează cititul și îmbogățirea vocabularului. Așa că în articolul de astăzi venim cu câteva noțiuni pe larg răspândite în domeniul afacerilor care ți-ar putea fi de folos. Am selectat cei mai folosiți 33 de termeni de afaceri și tehnologie, pe care toți cei din domeniu trebuie să-i cunoască.

 1. Business angel - un investitor privat care achiziționează un pachet în proiect cu așteptarea profitului în viitor.
 2. Facturare electronică - un serviciu de gestionare a documentelor în care documentele semnificative din punct de vedere juridic (rapoarte către autoritățile fiscale) pot fi transmise electronic folosind o semnătură electronică.
 3. Deadlock - un punct mort, o situație în care mai multe procese se află într-o stare de așteptare infinită a resurselor datorită faptului că se blochează reciproc.
 4. CPA (Cost per acțiune) - un model de plată pentru publicitate online, în care sunt plătite doar anumite acțiuni ale utilizatorului pe site-ul web al agentului de publicitate.
 5. PPC (Pay Per Click) - este un model de publicitate utilizat pe Internet în care agentul de publicitate plasează reclame pe site-uri și își plătește proprietarii pentru că au dat clic pe bannerul sau „corpul” documentului.
 6. Agile - este o gamă de abordări flexibile pentru dezvoltarea de software, bazate pe organizarea muncii echipelor în cadrul unor grupuri mici în cicluri de timp limitate (iterații).
 7. Identitatea digitală (Digital Identity) - un set de date despre un obiect (persoană, organizație, dispozitiv sau aplicație), care este utilizat de un sistem informatic pentru a identifica acest obiect.
 8. Holacrația - principiul organizării proceselor de afaceri într-o companie, care implică descentralizarea puterii, în care orice angajat poate influența procesul decizional.
 9. Robo-consilier - este un serviciu de consultanță pentru investiții, care acționează ca administrator de portofoliu, cumpărarea și vânzarea de valori mobiliare în conformitate cu preferințele „proprietarului”.
 10. Rata de deschidere (Open Rate) - de câte ori a fost deschisă un email.
 11. Pivot - o schimbare a modelului de afaceri, a produsului sau a câmpului de activitate al unui start-up.
 12. Managementul performanței (Performance management) - un model de management bazat pe scopuri și competențe, inclusiv evaluarea realizării obiectivelor și a nivelului de profesionalism al unui angajat.
 13. Omni-canalism - un model de vânzare cu amănuntul care combină diverse metode de plată pentru clienți - magazine online, mobile, fizice.
 14. Neobănci (Neobanks) - sunt băncile care furnizează cea mai mare parte a serviciilor prin internet.
 15. Împrumuturi nebancare (Non-Bank Lending) - împrumuturi fără participarea băncilor (case de amanet, organizații de microfinanțare, cooperative de credit și sindicate).
 16. Meetup - întâlnire a unor specialiști în cadrul căreia se face schimb de experiențe și se discută probleme particulare într-un cadru informal.
 17. Lead-uri - potențiali clienți care și-au lăsat informațiile de contact sau au efectuat alte acțiuni pe site, arătându-și interesul pentru produs.
 18. Crowdinvesting (crowdfunding pe acțiuni) - procesul de colectare a investițiilor colective folosind servicii online.
 19. Crowdshiping - este o modalitate de a livra bunuri printr-un turist obișnuit sau un însoțitor care se deplasează pe ruta de care ai nevoie.
 20. Downshifting-ul - este o filozofie de viață, care presupune respingerea unei cariere de succes și a unui salariu mare de dragul vieții „pentru tine”.
 21. Oceanul Albastru (Голубой океан) - este o piață nouă, în care practic nu există concurenți.
 22. Companie turcoaz (Бирюзовая компания) - este o companie al cărei management se bazează pe libertatea, autoguvernarea angajaților, autocontrol, inițiativă. Această paradigmă îi eliberează pe angajați de dictatură, îi face fericiți și productivi.
 23. Bootstrapping - o modalitate de a finanța o companie cu banii proprii, fără a atrage investiții externe.
 24. Benchmarking - compararea performanțelor companiei cu performanțele medii ale industriei, companiile concurente, tendințe.
 25. Decision Maker - factorul de decizie. Un termen cheia în vânzări.
 26. Masterchain - un instrument pentru interacțiunea dintre bănci și alți actori de pe piața financiară, bazată pe tehnologia ledger distribuită. Instrumentul care activează după principiul acțiunii este blockchain - un lanț de blocuri de tranzacții.
 27. Programmatic (Programmatic Ads) - o modalitate de a automatiza vânzările de publicitate pe diferite site-uri pentru diferite categorii de public vizate.
 28. Debit direct (Direct Debit) - o metodă de plată pentru bunuri și servicii, în care banca deduce în mod independent fondurile din contul clientului.
 29. Roadmap – un fișier care conține o cronologie a ceea ce vei face tu și echipa ta în viitor.
 30. Servicii de inițiere a plăților (Payment Initiation Services) - sunt servicii pentru plăți online rapide, fără card de credit, dar cu necesitatea procesării portofelelor electronice.
 31. Phishingul - este un tip de fraudă pe Internet, al cărui scop este obținerea de date de identificare a utilizatorilor (autentificări și parole pentru carduri bancare, conturi).
 32. Death Valley - este cea mai dificilă perioadă din viața unui start-up, timp în care proiectul a fost deja lansat, dar încă nu există profit și nu este clar dacă va fi.
 33. Freemium - un model de afaceri, o ofertă de utilizare gratuită a unui produs sau serviciu de bază, în timp ce funcțiile avansate (îmbunătățite) sunt disponibile la un cost suplimentar.

 

Un antreprenor trebuie să fie mereu în pas cu schimbările și inovațiile, dacă vrea ca afacerea lui să nu rămână în urmă. După acest principiu, echipa Angry Business are grijă ca informația de la toate training-urile să fie „la zi”, iar asta înseamnă că fiecare ediție are ceva nou și actual. Deci, dacă simți nevoia să mai vii odată la un training, nu te teme că o să te plictisești sau că o să pierzi timpul, căci cu siguranță o să afli ceva nou.

Apropo, o idee mereu bună e să vii la StartUp Angry Business! Află toate detaliile aici: http://start.angrybusiness.md/!