Dacă nu poți schimba un angajat, înlocuiește-l

...

Formarea personalului este o investiție profitabilă. Companiile de succes au înțeles demult acest lucru. Dar sunt cazuri când aceasta nu funcționează și este mai ușor să concediezi și să înlocuiești un angajat decât să îl înveți. Află mai jos când investițiile în educația personalului sunt justificate și când – nu.

Totul se învață dacă este dorință

Desigur că este mai bine să angajezi pe cei deja competenți. Dacă nu găsești astfel de oameni sau nu ai destui bani, caută-i pe cei care sunt dispuși să învețe (nu toți sunt capabili de acest lucru).

Uneori angajații deja existenți nu dispun de anumite abilități. În acest caz, recurge la evaluare. Spune angajatului exact ce abilități ar trebui să dezvolte și asigură-te că setezi un termen – atunci va fi o sarcină stabilă și clară. Unii angajatori îi sfătuiesc pur și simplu pe angajați să facă tot ce pot ca să obțină abilitățile necesare, dar aceasta nu funcționează.

Competențe soft

Adesea (în special atunci când angajează pentru posturi care necesită cunoștințe profunde și specifice), managerii se bazează exclusiv pe evaluarea competențelor hard ale candidatului. Cu toate acestea, eficacitatea finală a unui angajat, dacă te uiți mai profund, este influențată, în primul rând, de competențele soft (gândirea sistemică, dezvoltarea relațiilor, luarea deciziilor complicate).

Anume acestea disting un angajat remarcabil de unul pur și simplu bun și îi influențează efectivitatea cu o schimbare semnificativă a funcționalității (și acest lucru se întâmplă acum cu multe poziții). Atunci când elaborezi programe de formare pe termen lung pentru specialiștii IT, este posibil „de cusut” nu numai cunoștințele și abilitățile hard, dar și dezvoltarea competențelor soft.

Uneori, aceasta provoacă o ușoară rezistență din partea publicului, care este obișnuit să obțină cunoștințe și abilități foarte specializate. Ca urmare, angajații înșiși recunosc că este vorba despre munca pe competențe soft care le permite să devină mai eficienți.

Flexibilitate

Când compania se află la început de drum, pregătirea personalului (împreună cu ajustările regulate) este o parte integrantă a dezvoltării sale. Dacă oferi echipei o instruire despre valori, în viitor nu vei avea de-a face cu angajați care nu vor să crească și care „trag” compania în jos.

În general, merită să investești timp în oamenii talentați și „flexibili”, cu o înaltă motivație și valori similare. Ei nu numai că vor putea să devină specialiști excelenți, dar și vor ajuta compania să crească.

„Capacitatea de a învăța” ar trebui să devină o competență, iar „învățarea” ar trebui să devină o motivație. Trebuie să lași mincinoșii, învinșii, angajații toxici și inutili – nu are sens să-i înveți. În acest caz, trebuie să fii întotdeauna dur, dar corect. Angajații, până la o anumită etapă, primesc un credit de încredere și posibilitatea de a greși de mai multe ori. Dar este important să nu dai un număr mare de încercări (maxim două) – în caz contrar, angajatul se va relaxa și situația se poate agrava.

Alternativă – instruirea

Cererea de noi competențe este, de obicei, asociată cu dezvoltarea unor domenii la care nu „s-a umblat” înainte. Există două modalități de a rezolva această problemă: găsirea în piață a unei persoane cu abilitățile necesare sau depistarea acesteia printre angajați și dezvoltarea capacităților sale. Dar dacă abilitățile sunt rare și costul de a avea un specialist este suficient de ridicat – de obicei alegem dezvoltarea.

Trebuie să înțelegi că piața modernă de IT necesită nu numai cunoștințe și abilități extrem de specializate, ci și viteze sporite – atât în ​​cadrul echipei, cât și în interacțiunea cu clienții. Acest lucru se poate realiza numai prin instruire. Pentru aceasta sunt organizate instruiri și activități care vor contribui la schimbarea perspectivelor angajaților și la îmbunătățirea abordării acestora la locul de muncă.

Dacă nu vrea – nu trebuie

Un angajat poate fi instruit dacă ți se potrivește prin valori, dar nu se potrivește (deocamdată) prin competențe. Dacă investești într-un angajat, dar el totuși nu reușește din diferite motive, concediază-l. Așa va fi mai bine pentru companie, pentru ceilalți angajați și, cel mai probabil, pentru el însuși.

Este mai bine să nu angajezi „staruri”, ci oameni inteligenți care vor crește încet, dar sigur.

Rezultatul

Investește în angajați nu numai cu cunoștințe. Unele companii dau angajaților cote în afaceri sub forme de bonusuri sau procente – astfel încât membrii echipei să înțeleagă că vor primi bani numai prin dezvoltarea companiei. Ei vor putea dezvolta compania dacă învață să se perfecționeze și, cel mai important, să perceapă rezultatele companiei ca fiind proprii.

Ca rezultat, toți sunt foarte motivați pentru succese și doresc să fie mai buni, mai inteligenți, mai deștepți și, desigur, mai eficienți.

La început aceste schimbări îți vor părea dure și grele, dar când vei observa eficiența lor vei fi bucuros că le-ai implementat. Dar un director bun trebuie să fie dur atunci când este cazul, dacă vrea ca afacerea sa să crească.

Dacă vrei să cunoști și să dezvolți și alte abilități vitale unui conducător de succes, care are în spate o echipă de succes, vino la trainingul Director 9.0. Aici, împreună, vom face lucrurile să meargă ca pe roate.

Notează în calendar: 8-9 iunie – acest weekend și înregistrează-te imediat: http://director.angrybusiness.md/!