Da-urile și nu-urile într-o afacere

...

A construi o afacere de succes este o proporționalitate directă între greutăți și succese. Te simți într-o barcă care plutește pe o mare instabilă și plină de primejdii, dar, dacă te echipezi cu toate cele necesare și știi cum să eviți zonele cu recifi, o să ajungi la destinație întreg și cu toți membrii echipajului ținându-se de mâini. Și vei simți atunci și gustul victoriei, și bucuria parcursului, și vei avea plasa plină de pești. E o comparație ingenioasă, nu? Prin acest articol ne-am propus să îți dăm și sfaturi fiabile.

Ești pregătit să pornești într-o aventură de afaceri? Grozav! Hai să „pornim cu dreptul”.  

1. Nu lua nimic personal

Uneori, să ai o afacere proprie este ca și cum ai avea un copil. Îți protejezi copilul și devii extrem de atașat. Dar și extrem de sensibil la părerile și criticile altora. Mai și compari cu copiii/afacerile celorlalți. Dar, fiecare crește diferit, nu trebuie să fii influențat de opiniile celorlalți și să-ți crești afacerea cum știi tu mai bine.

2. Fii persistent

Drumul spre realizarea obiectivelor poate fi dificil uneori, dar dacă tatonezi continuu același teren și muncești, nu poți să nu reușești. Este important să rămâi pozitiv în orice moment. Atitudinea proastă poate fi ucigașul afacerii tale.

3. Ai nevoie de o etică de lucru puternică

Propria atitudine față de specificul afacerii și cursul acesteia este extrem de importantă. Agenda ta. Felul în care abordezi potențialii parteneri și beneficiari. Operativitatea și dedicația cu care tratezi procesele. Orice lucru demn are nevoie de multă muncă. Prietenii, relațiile și familia sunt importante, dar este nevoie de sacrificii și compromisuri.

4. Dacă vrei să pierzi un client, împrietenește-te cu el

Trebuie să ai grijă atunci când dezvolți relații personale cu clienții căci, de cele mai multe ori, aceasta poate să se întoarcă împotriva ta. La înființarea unei afaceri ești în contact permanent cu oamenii. Uneori aceste contacte devin atât de dese și începi să cunoști persoana atât de bine încât începi să rezonezi cu ea, iar relația dintre voi începe să nu mai fie de ordin profesional. În momentul în care încerci să faci o relație de prietenie, pierzi din autoritate și din vânzări, căci nu vei putea ține piept inițiativei de a-i oferi reduceri prietenului sau nu ai putea să-i ceri penalități pentru nerespectarea contractului...

5. Pentru a crește, este nevoie să înveți în fiecare zi

Este important și esențial să cunoști și să înveți de la fiecare expert profesionist din domeniul tău. Cu cât devii mai bun și mai cunoscut, cu atât mai mulți oameni vor vrea să te cunoască.

6. Nu te suprasolicita

Fii atent și conștient de timpul acordat afacerii tale pentru a evita „înnecurile”. Din când în când, este mai ușor să spui da tuturor aventurilor unei afaceri, dar să rămâi autentic cu setul de abilități și talente și să nu uiți să delegi. Dacă o să faci totul de unul singur, te vei trezi într-o mare de stres și fără vreun colac de salvare.

7. Înțelegerile verbale nu au valoare

În lumea afacerilor, discuțiile și acordurile verbale pot ajunge să nu aibă nici o valoare dacă sub ele nu a semnat nimeni. Ai avut o discuție sau ai ajuns la un acord la telefon sau în persoană, dar nu ai confirmat contractual acest lucru? Felicitări, poți zice că nici nu a existat. Ai grijă să scrii și să semnezi orice frază căci, în lumea afacerilor, cuvintele nu înseamnă nimic, dar documentele sunt primordiale.

8. Ridică-te și mergi mai departe

Să faci afaceri nu este întotdeauna frumos și vesel. Nu contează cât de tare te-ai ars cu un client sau cu oricine altcineva, rămâi tare și mergi mai departe. Acest lucru nu doar îți pierde timpul, dar îți poate redirecționa energia în zone greșite.

9. Nu face afaceri cu prietenii

Fii apropiat de rude și prieteni, dar nu face afaceri cu ei. Aceasta este o cale riscantă căci neînțelegerile ce rezultă dintr-o astfel de colaborare pot fi fatale pentru relația dintre partenerii de business. Faptul că vă înțelegeți perfect și vă simțiți bine atunci când mergeți la pescuit sau la un meci nu înseamnă că o să fie la fel într-o atmosferă stresantă, de business. Nu fi responsabil pentru prietenii tăi riscând cu afacerea. Cel mai bine este să-ți păstrezi prietenii pentru a împărtăși cu ei succesele.

10. Distrează-te

Atunci când înființezi o afacere, nu uita că este vorba de a te bucura de ea și de a o lăsa să devină cariera ta și nu o slujbă. Dacă te expui prea mult, o să începi să pierzi motivațiile pe care te-ai bazat la început. Lasă-te pătruns de emoțiile de a crea ceva pentru tine însuți și savurează-le la maxim.

Pentru a afla mai multe sfaturi și secrete despre rezultate imediate și parteneri de afaceri potriviți, direct de la antreprenori, vino la Coaching Angry Business și pornește cu dreptul afacerea ta. Înregistrează-te aici: http://coaching.angrybusiness.md/!