“Cu gândul la milion”

...

“Și un elefant cade, dacă face un pas greșit” spune un vechi proverb despre firea omului de a greși și de a conștientiza acest lucru. Așa este și în afaceri, cazi și te ridici imediat, o recunoaște Vadim Mămăligă, un tânăr antreprenor care a trecut prin școala Angry Business. Visează și chiar crede că va deveni un prosper om de afeceri, pentru care banii vor fi doar o sursă de inspirație și materială de a realiza proiecte mărețe, nu numai pentru propriul confort, dar și pentru societate. În prezent activează în domeniul asigurărilor, însă își dorește să facă mai mult decât atât. Are și câteva sugestii cum să ajungi spre succes.

“Vadim milioner”, cu acest nume îl găsiți pe Vadim Mămăligă pe o rețea de

socializare. Să fie atât de mare dorința?

Într-adevăr, dorința este mare, însă nu într-atât pentru bani sau statutul care ți-l oferă cuvântul  “milionar”, ci pentru lucrurile bune pe care le poți face cu ajutorul lor (să sprijini copiii bolnavi, pe cei din orfelinate sau internate, să construiești spitale, să vii în ajutorul oamenilor săraci, să donezi bisericilor, etc). Este o vorbă: ’’Dumnezeu nu are nevoie de bani, dar omul trebuie să ofere”.

Ce ați face cu un milion de ..? Valuta contează?

Valuta contează. În primul rând, aș dona bani pentru realizarea proiectelor expuse mai sus.  În al doilea rând, aș investi în propria educație, mi-aș îmbogăți cunoștințele, pentru că acestea sunt cele mai valoroase active ale mele cu cel mai mare randament. În al treilea rând, m-aș întâlni cu oameni de succes de la care aș cere niște sfaturi. După aceea aș alege domeniile în care să investesc ca să înmulțesc banii.

Cât de greu a fost drumul de până acum pentru, sperăm, un milionar în devenire?

Drumul n-a fost prea greu, deoarece am înțeles devreme că banii din buzunarul

tău sunt echivalentul cunoștințelor tale. Anume de această idee ne conducem în afacerea personală, eu și angajații mei. Citim mereu cărți despre dezvoltare profesională, business, marketing, vânzări, etc. O afacere nu va crește niciodată mai sus de nivelul de dezvoltare și pricepere al proprietarului.

Rezultatele obținute până acum au scuzat greșelile?

Sincer vorbind, eu fac multe greșeli.  Însă, nu greșește cel ce nu face nimic. Cu fiecare greșeală făcută, eu cresc. Mă învăț din fiecare eroare și mă strădui să nu o repet. Rezultatele mereu scuză greșelile, pentru că doar prin greutăți ajungi la succes.

Moldovenii nu sunt cei mai responsabili în ceea ce privește managementul riscurilor. Cel puțin așa arătau acum câțiva ani unele sondaje, potrivit cărora asigurarea ar fi mai mult o povară pentru populație și cel mai des impusă prin lege. Tu ai ales să explorezi această nișă de business. S-au schimbat lucrurile? Piața asigurărilor din Moldova a devenit mai profitabilă?

În prezent, majoritatea asigurărilor sunt obligatorii, prin lege, dar în ultimul timp tot mai mulți oameni au conștientizat că asigurarea este necesară, în primul rând, pentru a dormi liniștit. Mai este un alt aspect – lumea a pierdut încrederea în anumite companii de asigurări din cauză că unele dintre ele au falimentat. De aceea, trebuie să vii pe piață cu ceva nou și, mai ales, cu o nouă abordare. Compania mea se ocupă de soluționarea accidentelor cu implicarea automobilelor în favoarea clientului. Totuși, piața asigurărilor în Moldova devine mai profitabilă, pe an ce trece.

Ce asigură cel mai des oamenii de la noi și pe ce ar trebui să pună accent?

Cel mai des oamenii asigură automobilele, deoarece este obligatoriu. Le-aș sugera însă să se gândească mai profund la ce se poate întâmpla în viețile lor. Să pună accent pe asigurările de viață, diverse accidente sau cele medicale. Și încă ceva. Aș opta pentru obligativitatea asigurărilor imobilelelor, care în Europa este impusă prin lege. Aceasta costă puțin, dar acoperă pierderile cu sume mari.

Pe trainingurile de la Angry Business un “milionar îndevenire“ tot ar trebui

să pună accent? De ce?

Neapărat! Pentru mine AB a fost un nou început. Am acumulat noi cunoștințe, care m-au ajutat să am și altfel de venituri. Personal, mi-am dublat vânzările după acest curs, dar nu asta a fost cel mai important. La fel de important a fost să cunosc oameni deosebiți.

Cum crezi, dacă ai fi știut mai devreme unele subtilități, de care ai aflat recent la Angry Business, ai fi fost mai aproape de visul tău?

Cu siguranță aș fi fost mai departe! N-am avut mentori care să mă îndrume și să-mi povestească atâtea lucruri interesante.

După aceste cursuri, ești dispus să continui realizarea ideilor în domeniul asigurărilor sau ai în plan ceva mai năstrușnic, în sensul bun al cuvântului?

Sigur, mai năstrușnic!

Asigurările nu sunt viitorul meu, deoarece vreau să procur mai multe oficii și să le dau în chirie. Vreau să mă ocup de lucruri care într-adevăr îmi aduc o plăcere enormă și anume:  

1) Să organizez seminare

2) Să scriu cărți despre dezvoltare

3) Să mă implic în proiecte de caritate

4) Să fac lucruri interesante și minunate.

Pentru mine succesul înseamnă:

1) Să găsesc domeniul pentru care m-a dat Dumnezeu pe pamânt

2) Să mă dezvolt la nivelul maxim în acest domeniu

3) Să sădesc semințe pentru ca alte persoane să beneficieze de pe urma mea.