Cristina Gheorghiță: “Afacerea e un organism viu, care este mereu în mișcare, dar sistemele te ajută să-i dai direcția mișcării. Acum înțeleg mai bine ce trebuie de făcut”

...

“Unica strategie de afacere care garantat te va duce la eșec este greșeala de a nu-ți asuma anumite riscuri.”

Mark Zuckerberg

A greși e omenește. Așa învățăm să distingem ce e bine pentru noi și ce nu, ce ni se potrivește și ce nu, ce ne face să fim fericiți și ce nu. Majoritatea însă preferă să le evite, astfel, trăindu-și viețile în regim de așteptare. Dar oare ce așteaptă? Cei mai de succes oameni de afaceri au refuzat să aștepte prea mult timp și au construit trambulina, care i-au aruncat pe culmile victoriei.

Cristina Gheorghiță este o tânără curajoasă și talentată, care, locuind o perioadă după hotare, a înțeles că vrea să se reîntoarcă în Moldova și să se dedice pasiunii ei din copilărie. Acum este fondatoarea centrului de dezvoltare “Copii Creează”, iar ca să fie sigură că face totul corect a participat la cursul Coaching AB, unde a învățat secretele succesului.

Cum i-a facilitat cele învățate lansarea în afacere, aflați în interviul de mai jos.

A.B.: De ce ați decis să vă lansați în lumea afacerilor?

C.G.: În 2014 am decis că voi rămâne în Moldova și voi face tot ce îmi stă în puteri să schimb ceva. Am luat această decizie fiind în SUA, cu un program de Work&Travel și de atunci am încercat să găsesc domeniul care mi s-ar potrivi cel mai bine. Am decis asta ca să pot rămâne acasă.

A.B.: Care este hobby-ul Dvs. și cum ați reușit să o transformați într-o afacere?

C.G.: Arta a fost și este marea mea pasiune. De mică am făcut balet, dansuri sportive și pictură la nivel profesionist. Am și diplomă care atestă că pot preda, dar ținând cont de faptul că eu, pur și simplu, ador copii, nu putea fi altfel. În plus, am experiență de lucru ca animator la petreceri pentru copii și profesor de limbă engleză la grădiniță, așa că nu a fost deloc complicat să decid să fondez școala de arte “Copiii Creează.

Este o școală diferită pentru copii decât ceea ce există pe piață, prin faptul că oferim instruire artistică chiar de la 2 ani. Vă invit să vizitați pagina noastră www.copiiicreeaza.md, pentru a vedea toate serviciile pe care le oferim.

A.B.: De ce calități trebuie să dispună un lider pentru a avea succes?

C.G.: Consider că un lider trebuie:

  1. Să acționeze, reieșind din situația la moment;
  2. Să fie capabil să vadă oportunități în orice situație;
  3. Să poată analiza rapid, să ia decizii ferme, asumându-și atât succesele cât și lecțiile pe care le învață din fiecare experiență.

 

A.B.: Care sunt temele în care ați găsit cele mai potrivite soluții pentru business-ul Dvs?

C.G.: Mi-au plăcut toate temele, pentru am găsit multe soluții la problemele cu care mă confruntam, dar aș marca în mod special:

Pâlnia de vânzări – e absolut fantastic cum poți controla lucrurile, care ți se păreau de necontrolat;

Delegarea - salvează timp, nervi și bani, dacă e facută ca la carte;

CashFlow – aici recunosc, încă lucrez ca să formez obișnuința de a completa mereu tabelul.

 

A.B.: Ce a însemnat pentru Dvs. seminarul Coaching AB?

C.G.: Coaching AB te transformă. Te face mai bun și mai conștient. Cu siguranță, m-am schimbat eu și s-a schimbat și modul de a gestiona afacerea. Informația care ni s-a oferit a fost de mare folos, acum știu să analizez ce făceam bine și ce nu, iar temele pentru acasă ne disciplinau, așa încât afacerea a făcut un mare salt în aceste 8 săptămâni.

 

A.B.: Care lecții din training au fost aplicate direct în afacerea Dvs.?

C.G.: Cred că după fiecare lecție puneam câte ceva în aplicare. Am știut că doar în așa mod voi reuși să mă perfecționez și să cresc la un nivel mai înalt, de aceea:

a)      Am organizat toți clienții într-un tabel, ca să pot gestiona mai ușor;

b)      Am început să-i sun pe clienți cu follow-up, ceea ce nu făceam înainte;

c)      Am început să duc o evidență strictă a banilor intrați și ieșiți;

d)     Am reorganizat echipa;

e)      Și multe altele.

 

A.B.: Ce schimbări au survenit odată cu implementarea acelor lecții?

C.G.: Lucrurile au devenit mai organizate și ușor de gestionat, dar oricum mai este mult de lucru. Afacerea e un organism viu, care este mereu în mișcare, dar sistemele te ajută să-i dai direcția mișcării. Acum înțeleg mai bine ce mai trebuie de făcut.

 

A.B.: Ați recomanda Coaching-ul prietenilor?

C.G.: Absolut. Chiar dacă nu vor face o afacere în viitor, măcar vor cunoaște cum funcționează aceasta. Cursul te ridica la un alt nivel, înțelegi lucrurile importante și cum ți se formează salariul. :)

 

A.B.: Continuați gândul: Pentru mine cursul de Coaching a fost...

C.G.: …ca un maraton al acțiunilor. Dacă nu o faci azi, nu mai are rost să o faci vreodată. În afaceri, e bine să ai această deprindere de a acționa.

Ce învățăm din experiența Cristinei? Ca să reușești, trebuie să te perfecționezi în fiecare zi, pentru că informația deține puterea și nu există așa ceva ca “Știu destule”.

Apropo, chiar în câteva zile va avea loc StartUp Angry Business, un training care va scoate la suprafață antreprenorul din tine și îl va orienta spre afacerea corectă.

Mai sunt câteva locuri disponibile, prinde unul pe acest link: http://start.angrybusiness.md/