Companii celebre – falimente celebre – greșeli celebre

...

Pe 10 Decembrie 2001, renumita compania Polaroid și-a declarat falimentul. În 2014, principalul producător de telefoane mobile de la începutul secolului, Nokia, a pus punct activității sale.

Pare greu de crezut, dar chiar și cele mai faimoase branduri de pe piață se confruntă cu probleme care par fără rezolvare. Vedeți mai jos câteva companii din diferite industrii, inclusiv din domeniul financiar, care au dat faliment din cauza unor greșeli aparent banale.

  1. Banca Lehman Brothers

Lehman Brothers a fost considerată una dintre liderii mondiali în domeniul investițiilor, iar colapsul său a fost un șoc pentru întregul sistem financiar din SUA. Începând cu anul fiscal 2006, veniturile companiei s-au ridicat la $46,7 miliarde, iar deja în 2008, Lehman Brothers a declarat stare de faliment.

Acest lucru s-a întâmplat din 2 motive. În primul rând, proprietarii băncii au investit o mulțime de bani în titluri ipotecare, care au devenit principala cauză a crizei financiare din Statele Unite. În al doilea rând, guvernul a refuzat să acorde sprijinul financiar solicitat de Lehman Brothers.

  1. Compania South Sea

Dacă falimentul companiei anterioare este relativ proaspăt în istorie, povestea societății comerciale englezești South Sea Company, care este în esență o piramidă financiară, a avut loc în secolul al XVIII-lea. Compania a fost fondată în 1711 în Anglia, în scopul de a face afaceri în America de Sud.

Printre primii acționari ai companiei s-au numărat personalități celebre, precum Isaac Newton și Jonathan Swift. Cu toate acestea, în curând, prețul acțiunilor a început să scadă, mii de oameni au pierdut banii, iar compania s-a declarat falimentară. Ca urmare a unei anchete a acestui eveniment, au fost identificate cazuri de fraudă în rândul conducerii companiei.

  1. Pan Am

După Al Doilea Război Mondial, Pan Am a contribuit semnificativ la dezvoltarea turismului internațional și a transportului aerian de pasageri. Cu toate acestea, circumstanțele nefavorabile au condus la prăbușirea acestei companii de succes. Atacul din 1988, în timpul căruia teroriștii au detonat o aeronavă Pan Am pe cer, deasupra Scoției, a provocat daune ireparabile reputației companiei. Iar creșterea prețurilor pentru combustibilul petrolier și de avioane în 1991, ca urmare a războiului din Golf, a fost decisivă pentru un transportator care deja se afla într-o situație financiară dificilă. Pe 4 decembrie 1991, compania aeriană a declarat faliment.

  1. Washington Mutual

Criza financiară din Statele Unite a dus la falimentul unei alte mari bănci. După doar 2 săptămâni după prăbușirea Lehman Brothers, Washington Mutual Bank i-a urmat exemplul. Banca s-a specializat în împrumuturi ipotecare, inclusiv împrumuturi cu risc ridicat.

Motivul falimentului gigantului financiar a fost pierderea imensă suferit de piața ipotecară. Banca nu a reușit să recupereze investiția sa de $7 miliarde.

  1. Nokia

Nokia a fost principalul producător de telefoane mobile de la începutul secolului. Cu toate acestea, a pierdut ulterior cota de piață în favoarea altor companii mai performante. În 2014, Microsoft a cumpărat producția de telefoane mobile Nokia, după care a anunțat că va înceta să mai utilizeze această marcă.

  1. Enron

Falimentul acestei companii energetice americane, cauzat de un scandal major, nu a fost doar unul dintre cele mai mari din lume, ci și unul dintre cele mai dramatice.

Conducerea companiei a fost acuzată de falsificarea rapoartelor, ceea ce a fost confuz pentru investitorii Enron. Utilizarea diferitelor scheme financiare și offshore au fost, de asemenea, dezvăluite. După falimentul companiei în 2001, mii de oameni au rămas fără muncă, iar investitorii au pierdut sume mari de bani. Dar și mai rău, mulți dintre foștii și actualii angajați ai Enron și-au pierdut economiile în conturile fondurilor de pensii în valoare totală de aproximativ $2 miliarde.

  1. Compania General Motors

Timp de 77 de ani, până în 2008, General Motors a fost cel mai mare producător de automobile din lume. Falimentul companiei a fost numit, de fapt, falimentul întregii industrii auto din SUA.

Despre presupusa prăbușire a GM, deja se vorbea. Cu mult înainte de începerea crizei, în 2005, compania a suferit pierderi de $10,6 miliarde. În 2007, pierderile au însumat $38,7 miliarde, iar după 1 an, vânzările au scăzut cu 45%. Ca rezultat, cu o mărime a activelor de $82,3 miliarde, GM a acumulat deja datorii în valoare de $172,8 miliarde.

  1. WorldCom

Chiar și cea mai mare companie americană de telecomunicații, care furniza mai mult de jumătate din traficul de Internet al țării, s-a prăbușit. Motivul pentru aceasta – aceleași fraude financiare. După cum a declarat WorldCom, în documentele financiare pentru anii 2001-2002, a fost descoperită o „eroare" de $3,8 miliarde. Ca urmare a investigației, s-a constatat că această sumă a fost cheltuită pentru costurile curente de susținere a afacerilor. Dar compania a declarat că a cheltuit banii pentru achiziționarea de mijloace fixe - echipamente și imobile.

  1. Olivetti

Primul calculator personal modern Olivetti M20, bazat pe microprocesorul Zilog Z8000, a fost lansat în 1982. În 1983, Olivetti a prezentat M24, o clonă IBM PC. Acest produs a fost destul de popular în Europa, fiind folosit inclusiv și de agențiile guvernamentale. Cu toate acestea, Olivetti nu a putut concura cu un microprocesor mai rapid și mai fiabil ca Intel 80386.

În 1995, Olivetti a lansat un PC complet multimedia pentru uz casnic numit Envision. Cu toate acestea, proiectul a eșuat. Compania din Luxemburg Bell S.A. a obținut pachetul de acțiuni de control Olivetti în 1999.

  1. Bear Stearns

Încă o bancă de investiții, care a intrat în faliment în martie 2008, completează selecția dată. În august 2007, banca s-a aflat în centrul crizei de creditare ipotecară. Ca rezultat, 2 fonduri speculative aflate sub conducerea sa au pierdut aproape toți banii clienților ($1,6 miliarde) din investițiile în obligațiuni ipotecare, ceea ce a provocat panică pe piața bursieră.

La data de 14 martie 2008, Bear Stearns a anunțat că are nevoie de o finanțare urgentă pentru a-și îndeplini obligațiile de rambursare din cauza crizei de credit în curs de desfășurare din țară. Rezervele Federale ale Statelor Unite și JPMorgan Chase au convenit să furnizeze fonduri suplimentare. Imediat după această știre, acțiunile bancare au scăzut cu 47%. Pe 16 martie, banca a anunțat că a acceptat o ofertă de cumpărare de la JPMorgan Chase pentru $236,2 milioane.

Se spune că cât mai sus ai ajuns, cu atât mai dureroasă poate fi căderea. Cu cât o companie este mai cunoscută și apreciată, cu atât cresc și responsabilitățile, iar riscurile apar la orice pas.

Tu poți evita asemenea probleme, mai ales dacă ești un conducător de afacere sau un manager.  Vino la trainingul Director Angry Business de pe 23-24 martie și vei învăța cum să eviți aceste greșeli fatale pe care le-au comis chiar și unele din cele mai puternice companii ale lumii.

Înregistrează-te pe acest link: http://director.angrybusiness.md/.