Afacerea de familie – Afacerea sau Familia?

...

Afacerea de familie – pe cât de frumos sună, pe atât de provocator și solicitant este acest concept pentru antreprenorii implicați în acest tip de business. În Moldova, nu există o statistică oficială referitor la ponderea afacerilor de familie pe piață. În plan internațional, însă, aproximativ 57% dintre afacerile existente sunt de familie, ele fiind responsabile de angajarea a circa 63% din forța de muncă.

Până aici – sună destul de bine. Totuși, aceleași date arată că mai puțin de 1/3 dintre afacerile de familie rezistă tranziției de la prima la a doua generație, iar, dintre cele care rezistă – doar ½ vor supravețui schimbării dintre a doua și a treia generație.

Motivele pentru această statistică tristă sunt diverse: de la imposibilitatea fondatorilor de a se adapta cerințelor secolului XXI și până la dorința noii generații de antreprenori mileniali de a profita de mai multă flexibilitate și libertate în viața profesională, ceea ce nu este întotdeauna posibil sub supravegherea părinților și buneilor.

Dacă ești unul dintre fericiții potențiali moștenitori a unui business de familie și îți este greu să iei o decizie în acest sens, iată o serie de avantaje și dezavantaje pe care merită să le ai în vedere:

Avantaje:

 1. Continui o tradiție de familie. Ai crescut cu acest business și îl știi până în cele mai mici detalii. Majoritatea tinerilor sunt implicați în mersul lucrurilor unei afaceri de familie încă din copilărie, iar acest tip de experiență va contribui mult la succesul companiei sub conducerea ta.
 2. Părerea ta contează. Dacă ai idei de strategii pentru îmbunățirea lucrurilor în afacere, „șeful” – care, de regulă, este unul dintre părinți sau alte rude apropiate, te va asculta atent.
 3. Lucrezi cu oameni care îți plac. Activitatea în cadrul business-ului de familie creează și consolidează legăturile de rudenie. În plus, lucrezi cu persoane care țin la tine și îți vor binele.
 4. Ai o autoritate în companie, pentru care alții trebuie să lucreze mulți ani. Preluând o afacere de familie, sari peste multe etape în carieră și te bucuri practic din start de responsabilități și venituri de top management, la care alții visează mulți ani la rând.
 5. Ai șansa să lași copiilor tăi afacerea de familie. Astfel, le asiguri viitorul și ai și tu o motivație în plus de a investi mai mult efort și timp în această companie.

Dezavantaje:

Iată și câteva posibile dezavantaje care pot apărea în afacerile de familie:

 1. Poți fi limitat în alegeri. Poate tu ai fi vrut să te ocupi cu altceva în viață, dar ești obligat să preiei un business care nu te atrage.
 2. Propunerile tale de îmbunătățire ar putea fi ignorate, dacă cei mai vârstnici de la conducere nu acceptă progresul și nu îți lasă mână liberă în luarea deciziilor.
 3. Poți avea impresia că ești mereu la lucru. Lucrezi cu rudele, petreci timpul liber cu rudele, discuți subiecte legate de muncă și în afara orelor de serviciu, etc.
 4. Opus unuia dintre avantajele menționate mai sus, ai putea să te confrunți cu lipsa de autoritate și să fii perceput ca fiul/fiica fondatorului, în ciuda tuturor eforturilor depuse. De cele mai multe ori, vei merita mai mult respect și recunoaștere a eforturilor decât oricare alt angajat al companiei, dar vei fi blocat în acest stereotip al tânărului moștenitor.
 5. Să lucrezi cu rudele poate fi dificil, uneori. Păreri diferite și discuții contradictorii apar mereu în procesul de lucru, dar, atunci când ai aceste discuții cu cineva din familie, acestea tind să depășească limita profesională și să se reflecte negativ asupra relațiilor personale.

Avantaje și dezavantaje există în orice decizie ai lua, fie că rămâi în afacerea de familie sau pornești pe drumul propriu. Înainte de a lua o decizie finală în acest sens, pune-ți următoarele întrebări:

 • Ce te motivează să rămâi în afacerea de familie?
 • Ai relații „sănătoase” cu membrii familiei tale?
 • Poți accepta faptul că fiecare mișcare a ta va fi judecată de rude?
 • Cum va evolua cariera ta în cadrul companiei?
 • Viziunea ta pentru companie coincide cu cea a generației mai vârstinice? Și, dacă nu, vor accepta ei să schimbările pe care vrei să le aduci?
 • Poți separa activitățile de familie de cele de serviciu, pentru a păstra relații bune cu rudele?
 • Vei putea rezolva conflictele profesionale, fără ca acestea să afecteze relațiile personale?

Decizia de a rămâne în afacerea de familie poate fi una dintre cele mai bune decizii pe care le-ai putea lua în viață. Sau nu. Ia în calcul cele de mai sus și cercetează toate aspectele înainte de a lua o hotărâre.

Iar, dacă ești cazul fericit în care toate stelele se aliniază în favoarea preluării business-ului de familie, fă-o mai bine decât toți se așteaptă și du afacerea la un alt nivel, mult mai superior și profitabil decât a fost vreodată.

În acest sens, te va ajuta cursul de Coaching de la Angry Business, care începe pe 11 septembrie. Timp de 8 săptămâni vei învăța tehnici și instrumente care vor combina tradiția cu inovația și genera din plin ceea ce orice antreprenor vrea: profit mare.

Treci pe acest link și înregistrează-te: http://coaching.angrybusiness.md/.