ACȚIUNE, CONTROL, REZULTAT

...


Urmărind evoluția participanților primului curs de coaching am constatat odată în plus faptul că uneori rezultatul nu este neapărat legat de cunoștințe, chiar dacă ele sunt o componentă indispensabilă.¶

 

Zi de zi întâlnim oameni care citesc, merg la training-uri și ascultă cărți audio sau privesc filme educaționale și motivaționale. Și cu cât mai mult află, cu cât mai mult se aprofundează, cu atât mai mult se îndepărtează de fenomenul ACȚIUNE.

 

Motivele pot fi scuza că încă nu le cunosc pe toate. Unii din noi încearcă anume prin acest fel să tergiverseze lucrurile ce sunt de făcut. Iar pentru alții e doar un mod de operare.

 

Sunt unii participanți la curs ce recunosc că de ani buni citesc, de ani buni planifică, de mult timp au scris și rescris pe foi, tabele, cărțile planul de activitate. Însă, rezultatul lor este același în tot acest timp, cu precizie de milimetru. Și asta pentru că lipsește componenta principală - ACȚIUNEA!

 

 

Iar când auzi: "Am făcut într-o săptămână lucruri ce le tot planific și stau în liste luni sau chiar ani", realizezi că ceva a lipsit acestui individ ca să se miște.


Pentru mulți acel ceva este CONTROLUL! Și contextul în care el se dorește plasat, context care să nu îi permită să nu acționeze.

Paradoxal sau nu, dar marea majoritate a oamenilor acționează din frică. Frica de a nu fi acceptați, frica de a nu primi un răspuns, obține un rezultat etc.


Iar controlul trebuie să fie extern. Pentru că numai așa îți va fi cel mai greu să găsești o scuză pentru inacțiune.

Știm că există și cei cu motivație intrinsecă. Puțini, dar există. Cei care nu au nevoie de motivație și de control extern. Însă ei probabil acum anume asta fac. Acționează. Și doar din fugă au trecut cu privirea acest articol. Pentru că pe ei ii așteaptă REZULTATUL. Iar CONTROLUL pentru ei e doar o autoevaluare.

 

 

Alexandru Bordea,

partener Angry Business