3 modele de afaceri care astăzi schimbă piața

...

Urmează să citești despre 3 modele de afaceri apărute la începutul anilor 2000, dar care au reușit să cucerească piața. Cum se va dezvolta sharing-ul, cine a început să lucreze pe baza abonamentului și ce este important să le oferi oamenilor, dacă utilizezi modelul freemium – vei găsi în articolul de mai jos:

Sharing

Economia partajării sau economia consumului în comun este un model în care oamenii se dezic de proprietatea privată în favoarea colectivității. De exemplu, fac schimb de haine sau cumpără o mașină scumpă pentru mai multe familii. Esența sa este de a face utilizarea resurselor mai eficientă.

Lumea afacerilor a atras atenția asupra acestei tendințe și a decis să o folosească în interesul lor. Așadar, au apărut platformele care oferă oamenilor bunuri pentru utilizare în comun. Unul dintre primele a fost serviciul de închiriere de locuințe Airbnb. A fost fondată în 2008 de designerii Brian Cesky și Joe Gebbia.

Totul a început din cauza că băieții nu își puteau plăti apartamentul, așa că au decis să dea în chirie mansarda, în care erau amplasate câteva saltele gonflabile. Drept urmare, după 8 ani, în 2016, serviciul a fost utilizat de 115 milioane de persoane într-un an. Deși nici un hotel sau casă nu aparține serviciului, capitalizarea sa de piață este estimată la 35 de miliarde de dolari.

O altă afacere mare din acest domeniu apărută în 2010 este Uber. În iulie 2019, capitalizarea sa de piață a fost estimată la 73 de miliarde de dolari.

O tendință populară de afaceri azi este carsharing, închiriere pe minut sau oră. A apărut în Europa încă din anii ‘70, în Rusia a ajuns în 2015, iar la noi încă nu se aude nimic despre asta. Dar, conform unor rapoarte, în Rusia acest model de afacere se dezvoltă cel mai rapid din lume. Ei spun că până în 2030, autovehicule carsharing vor costa cu 33% mai puțin decât mașinile personale. Iar flota globală de distribuire a autovehiculelor va crește de peste 10 ori până în 2040.

Închirierea de scutere pe minut - Kicksharing - a apărut în America în 2017. Apoi, în California, a început serviciul Bird. După un an și jumătate, capitalizarea de piață a companiei a ajuns la aproape 2 miliarde de dolari. În 2018, un serviciu similar a apărut în Rusia.

Alte domenii de afaceri bazate pe modelul de partajare: ridesharing (BlaBlaCar), închiriere pe minut a umbrelelor (Sharing E Umbrella) și altele.

Abonamentul

Esența acestui model de afaceri este că clientul încheie un contract cu compania (cumpără un abonament), iar apoi în mod regulat primește un produs sau serviciu. Contractul conține frecvența și durata serviciilor. O persoană poate plăti în avans sau o singură dată - de exemplu, lunar sau anual.

Pentru client, un astfel de model este tentant prin faptul că face plata o dată și scapă de grija cumpărăturilor de bunuri sau servicii pentru o perioadă de timp. De exemplu, există servicii alimentare cu abonament. În fiecare zi, curierii aduc cutii cu seturi de produse pentru micul dejun, prânz și cină. Drept urmare, persoana își economisește timpul - nu este nevoie să caute rețete pe internet, să meargă la magazin după produse sau să gătească.

În plus, prețul unui abonament este de obicei mai mic decât costul bunurilor sau serviciilor individuale care sunt incluse în acesta.

Pentru afaceri, plusul acestui model este că primește un client stabil și pe termen lung.

Multe companii cunoscute lucrează prin abonament. De exemplu, Netflix a introdus această metodă în 1999. Atunci, utilizatorii plăteau aproximativ 20 de dolari pe lună și pentru acești bani puteau închiria 4 DVD-uri. În 2007, serviciul a început distribuirea videoclipurilor online. Oamenii au dat bani pentru numărul de ore vizionate. 18 ore pe lună costă 17,99 USD.

Puțin mai târziu au introdus formatul de abonament pe care îl vedem acum: pentru o sumă fixă ​​se poate viziona un număr nelimitat de videoclipuri, singura diferență este în calitatea sa și numărul dispozitivelor. Cu cât este mai mare costul abonamentului, cu atât calitatea este mai bună și numărul de gadgeturi de pe care poți urmări este mai mare.

Boom-ul serviciilor care funcționează în conformitate cu un astfel de model de afaceri și oferă produse a avut loc în 2010-2013. Proiectul American Dollar Shave Club a fost primul care a acceptat comenzile de abonament online. Compania a propus clienților să primească în mod regulat accesorii de bărbierit direct la casele lor. În 2016, apropo, acest startup a fost cumpărat cu 1 miliard de dolari.

Din 2013, piața livrărilor de abonamente a crescut la 100% anual. Dar majoritatea companiilor - 70,2% - sunt în America.

Freemium

Numele acestui model de afaceri provine din două cuvinte în limba engleză: free - gratuit, premium - premium. Pentru prima dată o astfel de definiție a apărut în 2006, deși modelul în sine a funcționat de la sfârșitul anilor ‘90. Esența sa este că utilizatorului i se oferă un set de funcții de bază ale produsului gratuit, dar unul extins - doar pentru bani.

De exemplu, WordPress - platformă gratuită pentru publicarea blogurilor. Înregistrarea și publicarea simplă este gratuită, dar instalarea extensiilor și instrumentelor adăugătoarea este deja cu plată.

Versiunea gratuită a produsului este oferită pentru a „fermeca” utilizatorul. În timp ce îl folosește, sarcina afacerii este de a convinge o persoană că are nevoie de un pachet extins și de a-l transforma într-un client care plătește. Principalul lucru este că versiunea gratuită a produsului este deja valoroasă pentru utilizator.

Multe mărci moderne urmează această cale. Mesagerul Slack, apărut în SUA în 2014, oferă un pachet gratuit de 10.000 de mesaje și posibilitatea de integrare cu zece servicii externe. În versiunea plătită, aceste restricții sunt eliminate și apar mai multe funcții suplimentare.

O altă afacere de succes care lucrează cu acest model este Evernote. În primele luni, doar jumătate dintre utilizatori au plătit pentru versiunea premium a serviciului, iar în al doilea an - acest număr a crescut simțitor.

Mai multe informații despre ultimele tendințe în afaceri și despre care este cea mai potrivită pentru produsul tău vei primi la trainingul StartUP din 7 Septembrie. Mai sunt 2 zile până atunci, așa că dacă vrei să prinzi și tu un loc – înregistrează-te chiar acum: http://start.angrybusiness.md/?ref=df45!