10 întrebări pe care să ți le pui înainte de a începe o afacere cu un prieten

...

Prietenia și afacerile sunt două relații atât de diferite încât lipsa de experiență și de încredere te poate „ajuta” să le pierzi pe ambele în aceeași clipă. Cum să înțelegi dacă o afacere cu un prieten va avea succes, fără jurăminte și strângeri de mână?

Răspunsul îl găsești citind articolul de mai jos.

1. De ce vrei să construiești o afacere cu un prieten?

Fii primul care își pune această întrebare. Da, lansarea unei afaceri cu un prieten pare mai ușoară în chestiuni financiare și juridice, pentru că vă cunoașteți de mult timp și nu trebuie să cauți un străin și să îți fie frică să nu fii înșelat. La început și pe termen scurt, când loialitatea și implicarea sunt importante, acesta este un plus cert, dar în viitor poate deveni un risc.

Ești pregătit de faptul că în doi sau trei ani relația voastră se poate deteriora? La urma urmei, afacerile nu sunt o întâlnire prietenoasă într-un bar, ci o muncă comună în care există și succese și eșecuri.

2. Ați mai lucrat împreună?

Experiența comună înainte de a începe o afacere poate spune multe. Dacă ați trecut prin multe împreună și știți deja să interacționați unul cu celălalt, va fi mult mai ușor decât cu un partener necunoscut.

Dar dacă ați avut probleme mari fără posibilitatea de a le rezolva, atunci poate nu ar trebui să încercați din nou? Întotdeauna merită evaluat dacă o persoană este cu adevărat motivată sau dorește doar să încerce să participe pentru companie.

3. Ce trăsături de caracter ale unui prieten vă poate împiedica să lucrați împreună?

În etapa în care abia începeți să lucrați împreună, poate părea că, dacă partenerul este prietenul tău, atunci nu vor fi probleme cu el. Dar relațiile personale și munca sunt două lucruri diferite, iar un mic defect căruia nu îi acorzi atenția cuvenită, poate ruina afacerea. De exemplu, emoționalitatea excesivă, directitudinea, disciplina slabă sau pierderea rapidă a motivației.

4. Cum iese prietenul tău din situații critice?

Să dai de probleme în afaceri este practic la ordinea zilei, prin urmare capacitatea de a le face față este foarte importantă pentru succes. Dacă prietenul tău nu intră în panică, poate prelua rapid controlul problemei și rezolvării sale, chiar fiind într-un blocaj de trafic sau transport public, atunci lucrul împreună va fi ușor.

5. Cât de des își permite prietenul tău să se dezlănțuie?

Zdrobind totul în jur, urlând și lovind cu pumnul de perete nu este un comportament recomandat în afaceri. Evaluează modul în care prietenul tău face față presiunii și stresului. Există două dificultăți principale cu nervii, atât în ​​afaceri, cât și în viață în general. Cineva într-o situație dificilă are o iritabilitate crescută, iar cineva are depresie.

Lipsa de odihnă se exprimă prin iritare, emoționalitate, crize nervoase, iar împreună acestea reduc performanțele unei persoane.

6. Cât timp dedică prietenul tău muncii?

Multe persoane la început sunt pregătiți să mute munții din loc, dar la primele dificultăți își pierd motivația. Prin urmare, este important să evaluezi critic munca unui prieten, deoarece disponibilitatea de a lucra este un factor cheie.

În același timp, este important să ne amintim că problema nu se află numai în numărul de ore de muncă, ci și în calitatea acesteia. Nu te aștepta de la un prieten că va fi gata să lucreze la fel de mult timp ca tine. Evaluează în primul rând eficacitatea muncii sale.

7. Ești sigur că relația voastră nu se va deteriora în timpul muncii?

Se poate întâmpla orice, așa că analizează dacă există circumstanțe și motive să crezi că veți avea certuri. Nu crede că relația voastră nu va merge niciodată rău. Într-o afacere comună, vor trebui depuse eforturi pentru a nu știrbi încrederea reciprocă.

8. Poți uita de prietenie la locul de muncă și să păstrezi o relație strict profesională?

Acest lucru este foarte important pentru o afacere de succes. Dacă vă oferiți constant indulgențe unul față de celălalt, atunci puteți eșua chiar la primele etape ale muncii. Încercați să mențineți un echilibru: să nu aveți prea multe sau, din contra, prea puține așteptări , să o ajutați și să vă susțineți motivația reciproc, dar, în același timp, să nu uitați de obiectivul comun.

9. S-a întâmplat vreodată ca prietenul tău să te trădeze?

Dacă odată a avut loc trădarea, atunci, probabil, înțelegi că să încerci din nou cu aceeași persoană nu merită. Mulți se tem să nu fie înșelați în afaceri, așa că nici nu încep. Cu toate acestea, puțini dintre noi se gândesc că o afacere comună cu un prieten este o posibilitate de a pierde atât afacerea, cât și prietenul.

O mare parte din StartUp-uri eșuează în primele etape, când nu există nimic de împărțit și este mult mai ușor să parcurgi această „vale a morții” cu un prieten. Deci, în primul rând, gândește-te cum să construiești o afacere care funcționează și care o să reziste în timp.

10. Ce riscuri îți asumi într-o afacere cu un prieten?

Dacă admiți că poți pierde atât afacerea, cât și prietenul sau că prietenul se va dovedi un partener prost și va fi dificil să te desparți de el, atunci gândește-te bine la modul în care vei minimiza aceste riscuri.

Principalul risc în a face afaceri (indiferent cu sau fără un prieten) este eșecul. Motivul poate fi chiar echipa. Prin urmare, trebuie să discuți cu partenerul, chiar de la început, ce veți face dacă totul merge prost și în ce condiții vă veți despărți.

Iar dacă la sfârșitul acestui articol ai decis că vrei să faci afaceri cu cel mai bun prieten, veniți împreună la primul vostru test, training-ul „Start-UP” În doar o zi, veți decide ambii, dacă afacerile sunt, sau nu, pentru voi!

Grăbește-te! Sâmbătă ne vedem! Înregistrează-te aici: http://start.angrybusiness.md/!