„Vreau afacere – nu am bani.” 10 surse de bani pentru lansarea afacerii

...

Unul dintre elementele esențiale care ar trebui luate în considerare la decizia de a începe o afacere proprie este disponibilitatea banilor, adică a capitalului inițial. Din acest considerent, mulți potențiali antreprenori sunt serios preocupați de problema obținerii mijloacelor financiare pentru a-și organiza propria afacere.

Deși s-ar părea că trăim într-o lume modernă, în care avem acces la practic orice, foarte multă lume nu cunoaște încă toate căile și posibilitățile de a obține bani pentru a pune în practică ideile sale. Din acest motiv, foarte multe idei (bune, de altfel) rămân doar la etapa de concept și nu vor vedea lumina zilei niciodată.

Nu vrei ca ideea ta de afacere să facă parte din această categorie? Atunci vezi aici o serie de surse de unde poți obține fondurile necesare pentru ideea/afacerea ta:

1. Economii personale

Economiile personale sunt cea mai evidentă sursă de finanțare pentru lansarea unei afaceri. În acest caz, avantajul constă în faptul că antreprenorul nu poartă răspundere în fața creditor, dar nici nu are grija că va fi nevoit să ramburseze datoriile.

2. Investitorii de risc

Investitorii de risc investesc bani sau capital de risc în proiecte de afaceri noi care au șanse mare de a se răscumpăra în viitorul cel mai apropiat, cu toate că o parte semnificativă a riscului întotdeauna persistă. Investitorii de risc primesc beneficiile sale sub forma unei cote în afaceri, o parte din profit sau din interes.

3. "Investitori Îngeri / Business Angels"

„Investitori Îngeri“ sau cum li se mai spune „Business Angels“ sunt investitori privați care, spre deosebire de investitorii de risc, sunt gata să investească fondurile sale proprii în idei interesante și inovatoare de afaceri, care se află la etapa unui start-up. Ei se bazează pe randamentul investițiilor și obținerea ulterioară de profituri mari.

4. Împrumuturi private

Deși mulți antreprenori au recurs la împrumuturi private, ceea ce presupune împrumutarea de bani de la rude, prieteni și cunoștințe, este recomandat totuși, în măsura în care este posibil, să se evite acest tip de finanțare pentru propria afacere, în scopul de a nu amesteca relațiile de afaceri cu cele personale.

5. Împrumuturi bancare

Pentru a obține un împrumut bancar, antreprenorul trebuie să fie pregătit de a trece un control riguros din partea reprezentanților băncii față de istoria sa creditară și stabilitatea financiară. Tot el, antreprenorul, trebuie să își asume responsabilitatea plăților ulterioare, la o rată de creditare destul de ridicată.

6. Publicitate

În cazul în care antreprenorul va fi capabil să facă publicitate proiectul său de afaceri la un nivel corespunzător, acesta are toate șansele să găsească investitori potriviți pentru un termen îndelungat de colaborare. Există, de asemenea, site-uri prin care poți demonstra toate avantajele și dezavantajele unui plan de afaceri existent, mărindu-ți, astfel, șansele de a găsi un investitor potrivit.

7. Programe de dezvoltare economică

Există o serie de programe de împrumut la care poți aplica, însă ar putea dura ceva timp până găsești programul care să ți se potrivească. Careva dintre ele îți oferă posibilitatea de acoperire a cheltuielilor în totalitate, altele ar putea să necesite mici investiții și din partea ta. Cu toate astea, acest gen de programe prezintă un mare avantaj pentru antreprenori începători.

8. Programe corporative

Unele întreprinderi mari oferă sprijin pentru start-up-uri și pentru întreprinderi mici. De exemplu, Michelin North America, cu sediul în Greenville, S.C., oferea finanțări cu dobândă minimă - împrumuturi variind de la 10.000 dolari la 100.000 dolari - unor afaceri inițiate de persoane dezavantajate sau în minoritate, inclusiv afaceri deținute de femei, în unele părți din Carolina de Sud.

9. Granturi

Ca și proiectele și programele de dezvoltare economică, acestea prezintă un mare avantaj dacă vrei să îți deschizi propria afacere. Există un șir de criterii cărora trebuie să corespunzi și dacă treci concursul – obții mijloace financiare necesare dezvoltării afacerii tale.

10. Site-urile de crowdfunding

Deși prin intermediul lor, de obicei, oamenii nu donează mulți bani personal, niciodată nu știi unde poate ajunge valoarea proiectului tău. Dacă se adună un număr impunător de oameni care îți susțin cuza, chiar dacă aceștia vor dona câte puțin – pe final, poți avea o sumă considerabilă pentru ideea și afacerea ta.

 

În concluzie, ca să poți găsi fondurile necesare pentru crearea și dezvoltarea afacerii tale, trebuie să deții un plan de afaceri bun, să fii încrezut în sine și în puterile tale și să tinzi spre atingerea scopului propus, obținând rezultate frumoase în afaceri.

Ușor de zis, greu de făcut, da? Pentru doza necesară de curaj, inspirație și, cel mai important, cunoștințe practice despre cum să investești banii primiți din oricare dintre sursele de mai sus așa, încât să culegi profituri bune – vino la StartUp Angry Business. Următorul StartUp are loc pe 3 noiembrie și ACUM poți să te bucuri de prețul cel mai mic de participare.

Înregistrează-te aici: http://start.angrybusiness.md/.