Top 10 lecții despre business de la Bill Gates

...

Bill Gates a abandonat universitatea Harvard în 1974, iar un an mai târziu, a co-fondat Microsoft - o companie de software, care mai târziu îl va face pe Gates cel mai bogat om din lume.

Dacă vrei să fii ca Gates și alții asemenea lui, trebuie să înțelegi cum gândesc și acționează ei. Găsește în continuare 10 lecții de business de la Bill Gates:

# 1 Fii deschis norocului – oportunități apar mereu

În 1968, școala Lakeside din Seattle în care învăța Bill, a investit 3000 de dolari într-un computer de ultimă oră. În această perioadă, erau foarte puține școli care aveau laboratoare de informatică dar de calculatoare nici nu mai putea fi vorba. Dacă Lakeside nu ar fi cumpărat un calculator, atunci tânărul Bill nu și-ar fi putut descoperi dragostea de programare și nu ar fi creat Microsoft.

# 2 Împărtășește-ți viziunea cu echipa ta

În mai 1995, Gates era atât de convins că Internetul era viitorul Microsoft, încât s-a simțit obligat să împărtășească asta cu angajații săi:

"Internetul este un tsunami, care va modifica toate regulile. Este o oportunitate incredibilă, dar și o provocare incredibilă. Aștept cu nerăbdare contribuția voastră cu privire la modul în care putem îmbunătăți strategia noastră de a crește și menține succesul companiei."

Gates și-a făcut timp pentru a scrie această notă ,deoarece a realizat cât de important era ca toată echipa să se afle la bordul misiunii Microsoft. Rezultatul: Windows 95 a apărut împreună cu Internet Explorer.

# 3 Profită la maxim de noroc

Nu recunoaștem întotdeauna, dar fiecare dintre noi avem noroc. Fie prin talent, prin circumstanțe, fie prin relațiile cu ceilalți. Suntem cu toții norocoși și e de datoria noastră să profităm de el.

Bill a profitat de șansa oferită și s-a dedicat atât de mult acesteia, încât în cele din urmă, după mii de ore de muncă grea, a ajuns geniul de calculator care a putut crea o companie de software de succes.

# 4 Controlul calității este crucial

În timp ce Microsoft creștea, Bill Gates a început să angajeze mai mulți programatori în echipă, preluând astfel rolul de CEO. Asta însemna că el nu mai trebuia să facă programare. Însă aceasta nu l-a împiedicat să revizuie - și adesea să și rescrie - fiecare linie de cod.

Bill s-a asigurat că Microsoft a livrat întotdeauna software de calitate. De asemenea, era prioritar pentru el să nu piardă nici o acțiune a echipei sale și să fie întotdeauna familiarizat cu produsele Microsoft.

Pe măsură ce afacerea ta crește, va trebui să angajezi mai mult personal. Chiar dacă o să fii tentat să-i lași să lucreze singuri, nu uita să-i verifici, căci mai bine ca tine nimeni nu poate proteja reputația companiei.

# 5 Ideile revoluționare se arată, nu se spun

La începutul anilor '80, Bill Gates și Steve Ballmer călătoreau în toată țara, ținând seminarii în care explicau că interfețele grafice erau sistemele de operare ale viitorului - dar nimeni nu îi credea.

Atitudinile s-au schimbat repede în 1984, când Apple a lansat Macintosh. A devenit primul calculator comercial de succes, cu o interfață grafică de utilizator.

Astfel, în 1985 Microsoft a fost capabil să lanseze Windows 1.0, la doar un an după succesul Mac, deoarece ei au început să dezvolte software-ul cu doi ani mai devreme.

Dacă ai o idee revoluționară, începe să o dezvolți acum, astfel încât să fii pregătit să o arăți la momentul potrivit.

# 6 Perseverează

“Nimic nu se face peste noapte”. Bill Gates

Microsoft a lansat Windows 2.0 doi ani mai târziu, în 1987, dar succesul adevărat a venit în 1990, când Microsoft a lansat Windows 3.0, care adus un profit impresionant companiei, care a vândut peste 10 milioane de unități în doar doi ani.

# 7 Mușcă mai mult decât poți mesteca

"Un antreprenor tinde să muște puțin mai mult decât poate mesteca, sperând că va învăța să o facă pe parcurs". Roy Ash, co-fondator al Litton Industries

În 1975, Gates a sunat la o companie de computere numită MITS și le-a spus că a dezvoltat un program BASIC pentru microcalculatorul lor. MITS a fost interesat să vadă o demonstrație a software-ului. Aceasta a reprezentat o problemă, deoarece software-ul promis nu exista în realitate. Bill l-a dezvoltat grăbit, l-a prezentat și a făcut vânzarea.

# 8 Învață de la clienții nemulțumiți

“Clienții cei mai nefericiți sunt cea mai bună sursă de învățare”. Bill Gates

De-a lungul anilor, Bill Gates a avut o mulțime de clienți nemulțumiți. Dar, chiar dacă oamenii se plâng de Windows, ei oricum continuă să îl folosească.

Windows a fost sistemul principal de operare din lume din 1990. De ce? Pentru că Microsoft continua să răspundă la feedback-ul clientului și să-și îmbunătățească constant produsele.

# 9 Marketingul este simplu

“Dacă arăți oamenilor problemele și apoi le arăți soluțiile, aceștia vor fi motivați să cumpere”. Bill Gates

Oamenii nu cumpără un produs, pentru că are un logo grozav sau un preț scăzut. Ei cumpără pentru că au o problema și sunt convinși că produsul o va rezolva.

# 10 Nu învăța de la succes

“Succesul este un profesor prost. Acesta face oamenii inteligenți să creadă că nu pot pierde”. Bill Gates

Este evident că ar trebui să te gândești la succesele tale și să învăți de la ele. Dacă poți recunoaște factorii care au contribuit la acel succes inițial, ar trebui să poți să îi și repeți și astfel să repeți succesul.

Gates a susținut că succesul ne poate limita viziunea, determinându-ne să devenim prea încrezători și nepregătiți pentru noile provocări pe care le are viitorul.

Nu ar trebui să ignori tiparele succesului tău inițial. Dar nici nu trebuie să te lipești orbește de acțiuni sau strategii particulare, doar pentru că au funcționat în trecut.

Bill Gates a fost un fenomen, dar și tu poți fi unul. De ce nu? Trebuie doar să îți acorzi această șansă și încredere că o poți face.

Odată ce faci asta, ajută-te și creează circumstanțe favorabile pentru dezvoltarea ta – ca om de afaceri. Te invităm la StartUp Angry Business, unde găsești pe bune cele mai favorabile condiții pentru lansarea unei afaceri de succces: traineri cu experiență impresionantă, informații practice despre fiecare etapă ce necesită a fi parcursă și networking de calitate.

Vrei să afli mai multe? Click pe acest link: http://start.angrybusiness.md/ și înregistrează-te la StartUp Angry Business din 8 septembrie.