Muntean Sergiu: “Din cele 100 de acțiuni “money making” mereu implementez ceva. Pentru asta am mai revenit la Coaching, deoarece doar acolo este ritmul lor nebun de eficient în care ori faci, ori pleci acasă”

...

“O perfecționare continuă este mai eficientă decât o perfecțiune întârziată”.

Mark Twain

Revenim la exemple de succes printre particpanții Coaching-ului Angry Business. Azi vorbim despre Muntean Sergiu, care a ales să-și concentreze atenția pe partea plină a paharului, iar acum se bucură de succese remarcabile.

A fost ex-președintele A.O. “IusMoldova”, iar la moment este fondatorul propriului cabinet de avocatură C.A. “Sergiu Muntean” și fondatorul proiectului “Sfat de avocat”. Peste 15 specialiști (juriști, avocați, mediatori, magiștri și doctori în drept) lucrează în regim 24/24 la peste 300 de cauze preluate în consultanță, asistență juridică, reprezentare în instanță ș.a. A avut colaborări care s-au soldat cu rezultate pozitive cu diverse companii imobiliare, portaluri de știri, politicieni și echipa de fotbal a Orheiului.

Despre Sergiu Muntean poți să vorbești la nesfârșit, pentru că face parte din categoria celor pentru care orice piedică este o provocare și nu renunță până când nu încearcă toate metodele de soluționare. Odată cu participarea la Coaching AB, a găsit răspunsuri la toate neclaritățile, pune mare accent pe o prestare calitativă a serviciilor, pe o perfecționare continuă și o face cu multă dăruire și implicare.

Pentru a afla care este secretul succesului său, citiți interviul cu Sergiu:

A.B.: În ce domeniu activați și de cât timp?

M.S.: Practic dreptul de aproape 7 ani. În prezent sunt avocat fondator, dezvolt proiectul “Sfat de Avocat” şi am absolvite cursurile de mediator.

A.B.: Cum ați descoperit pasiunea pentru această activitate?

M.S.: Fiind elev la liceu, prin clasa a 9-a, avusesem un obiect de genul “Noi şi legea”, la care profesoara ne oferise o problemă de drept, o speță, iar cum nu studiasem până atunci dreptul - la sigur am răspuns greșit, însă argumentasem răspunsul pe 2 foi A4. Aşa de bine am argumentat, încât am luat nota 10 pentru el, ceea ce m-a marcat şi m-a făcut să conştientizez cât de mult îmi place acest domeniu.

A.B.: Ce dificultăți majore ați întîlnit în activitatea afacerii Dvs. și cum le-ați soluționat?

M.S.: Prima dificultate a fost personalul. Mereu caut cei mai buni specialişti, dar e greu să intervii la capitolul relaţii interumane. Atunci când este colaborare şi nu angajare cu cei mai buni, apar cele mai multe întrebări. Bănuiesc că pe la lecţia 6 sau 7 al Coaching-ului, am primit răspunsul la aceste întrebări. O altă provocare a fost şi de a delimita când un contract este profitabil şi când nu. Ca avocat, prestez servicii pentru perioade lungi de timp, iar onorariul este încasat la început, însă, în domeniul meu de lucru pot interveni anumite nuanțe care nu pot fi anticipate, iar de aici apar anumite dificultăți. La Coaching, am avut parte de o iniţiere consistentă cu multe formule practice care sunt eficiente, am descoperit anumite aspecte care previn greutăţile, aşa am început să diferenţiez venitul promis de cel contractat, de cel avansat şi de cel facturat.

A.B.: De ce ați considerat că este important să participați la Coaching AB?

M.S.: Despre acest training se aud multe pe piaţă, unii spun că mentorii sunt duri sau că ei deja cunosc ceea ce se predă. Eu, însă, nu ştiam nimic despre acest curs, cu excepția faptului că unul dintre fondatori este foarte bravo şi, fiind la început de cale, îl tot urmăream pe Alexandru Bordea pe la evenimente ca să-l conving să fie un fel de brand ambasador al biroului de avocatură. Într-un final, l-am vazut la mine la birou şi i-am propus ceva colaborări avantajoase și m-a marcat faptul că el a refuzat orice avantaje pentru sine. În schimb, mi-a dat atunci câteva sfaturi extrem de utile, iar, din ziua următoare, m-am şi lansat în lumea mare a liberilor antreprenori. La plecare, Alexandru a spus că dacă îmi va reuşi ceva, să vin la Coaching, iar eu simţind utilitatea a ceea ce mi-a spus la acea întîlnire şi dorind mai mult, în câteva luni, aşa şi am fãcut.

A.B.: Care sunt subiectele în care ați găsit cele mai bune soluții pentru activitatea Dvs.?

M.S.: Domeniile de interes în care am avansat mult după Coaching au fost:

  1. Finanţele;
  2. Elementele de marketing;
  3. Lucrul cu clienţii;
  4. Vânzările;
  5. Lucrul cu personalul.

A.B.: Ce anume ați implementat după training și în ce măsura v-a ajutat asta?

M.S.: Pe parcurs, dar şi după training, am implementat landing page-ul, am setat, dar mai şi setez CRM - un program ce monitorizează procesele interioare din companie, dar de care depinde şi tot lucrul cu clienţii. Din cele 100 de acțiuni Money Making, mereu caut să implementez ceva. Pentru asta am mai revenit la Coaching, deoarece doar acolo este ritmul lor nebun de eficient, în care faci sau pleci acasă . Am definitivat relațiile cu blogul personal şi reportajele, am început să văd când lucrez în minus, care este profitul meu, să urmăresc pâlniile care mă lasă să înțeleg eficienţa activităţilor mele la fiecare etapă a interacţiunilor cu clienţii, atât pe online, cât şi pe offline.

A.B.: Ce sfat le-ați da celor care încă stau pe gânduri dacă acest curs este pentru ei?

M.S.: Sfatul meu ar fi: lăsaţi dubiile şi săriţi “în apă”, doar acolo veţi înţelege dacă ceea ce faceți este pentru voi, dacă vă puteţi tripla veniturile sau nu, dacă sunteţi liber antreprenor sau totuşi sunteţi o persoanã “Sistem-Sistem” (persoană care preferă un salariu lunar, fără să-și asume anumite responsabilități sau decizii majore). Fiţi un pic persoana “Fenomenul Vitalie” :-), acţionaţi azi şi acum.

A.B.: Enumerați 3 calități importante pentru un antreprenor de succes?

M.S.: Calităţi? Prima sigur că este calitatea de a fi hiper-activ, a doua - capacitatea de a-și asuma răspunderea pentru întreaga echipă, şi, nu în ultimul rând, sinceritatea - mereu fiţi sinceri cu clienţii voştri. Clientul simte totul şi vă penalizează pentru fiecare cuvânt spus, dacă nu crede în el.

A.B.: Ați recomanda Coaching-ul prietenilor? De ce?

M.S.: Cred că deja cel puțin 4 prieteni de ai mei au fost la curs. Îl recomand pentru că lucrează pentru cei ce testeazã informaţia de acolo şi fac ceea ce li se spune.

A.B.: Continuați gândul: „Pentru mine, cursul de Coaching a fost…”

M.S.: … o bază bună de cunoştinţe pentru a păşi cu dreptul în lumea antreprenoriatului şi a evita multe, multe, multe falimente, care posibil erau inevitabile”.

Lumea antreprenoriatului este una destul de complexă și pentru unii poate avea un impact destul de puternic. Indiferent dacă ești la început de cale sau deja în proces, iar lucrurile nu merg prea bine, atunci nu alege să-ți irosești energia și puterile pentru gânduri negative, ci înscrie-te chiar acum la StartUp (pe acest link: http://start.angrybusiness.md/)  și lasă totul în grija mentorilor, care te vor îndruma și îți vor da cele mai bune sfaturi în dependență de problemele fiecăruia. Nu ai nimic de pierdut, doar de câștigat!