9 recomandări de cărți de la cei mai de succes oameni de afaceri din lume

...

Dacă am desfășura un sondaj printre cei mai de succes oameni de afaceri, întrebându-i ce i-a motivat și ajutat să se dezvolte și care este cheia succesului lor, toate răspunsurile ar fi diferite. Toți vor răspunde din propria experiență. Cineva va pune accent pe muncă, altcineva – pe talent, iar o a treia persoană – pe idei inovatoare.

Însă, la sigur, toți vor cădea de acord asupra unui singur fapt: cărțile citite joacă un rol important în crearea personalității, lărgirea hărții mentale, dar și a viziunilor și valorilor unei persoane.

Vezi în continuare care sunt cele 9 cărți, care au schimbat modalitatea de gândire a 9 mari antreprenori și care te pot inspira și pe tine în a crea lucruri mărețe:

Nr. 1. Jeff Bezos, Fondatorul Amazon: „Rămășițele zilei” de Kazuo Ishiguro

Potrivit lui Jeff Bezos, fondatorul companiei Amazon, romanele sunt mult mai utile și plăcute decât literatura științifică. Cartea „Rămășițele zilei”, care redă Anglia postbelică, ocupă poziția de top din lista lucrărilor preferate ale omului de afaceri.

După ce veți citi una dintre cărțile mele preferate - „Rămășițele zilei” - veți rămâne impresionați pentru foarte mult timp. Personal, chiar și la 10 ore după lectură, nu îmi găseam locul și mă simțeam prost. Cartea mi-a povestit foarte multe despre viață și despre pocăință”, a conchis Bezos.


Nr. 2. Jeff Weiner, CEO LinkedIn: „Arta fericirii. Manual de viață” de Dalai Lama

Șeful LinkedIn susține că lucrarea religioasă a lui Dalai Lama l-a învățat ce înseamnă un sentiment adevărat de compasiune.

Acest lucru este exact ceea ce încerc să ating, să realizez”, a declarat Weiner într-un interviu. „Zic „încerc”, pentru că nu este chiar atât de ușor cum pare”.

 

Nr. 3. Warren Buffett, CEO Berkshire Hathaway: „Investitorul inteligent” de Benjamin Graham

Renumitul investitor este foarte pasionat de lectură, însă această carte, publicată încă în 1949, se evidențiază în mod special pe lista sa.

Investitorul inteligent” învață cum să dezvolți unui sistem de investiții profitabil. Potrivit lui Buffett, acesta a descoperit cartea accidental în una din librării și ea a devenit pentru el un fel de cartea cărților.

 

Nr. 4. Sheryl Sandberg, COO Facebook: „O buclă în timp” de Madeleine L'engle

Într-un interviu cu COO Facebook, Sheryl Sandberg a spus că, încă din fragedă copilărie, se vedea în rolul protagonistei acestui roman fantastic.

Visam să devin Meg Murry”, spune una dintre cele mai influente femei din lume. „Mi-a plăcut cum interacționează cu ceilalți, luptând împotriva nedreptății sistemului și cum a încercat să-și protejeze familia de numeroase dificultăți”.

 

Nr. 5. Satya Nadella, CEO Microsoft: „Mindset. O nouă psihologie a succesului” de Carol Dweck

CEO-ul companiei Microsoft susține că această carte i-a schimbat pentru totdeauna viziunea asupra lumii.

„Este vorba despre gândirea fixă și gândirea despre creștere. Persoanele cu gândire de creștere sunt mereu fericite să învețe și să descopere ceva nou. După ce am citit această carte, am început să reflectez asupra proceselor care apar în mintea mea, dacă compania noastră are o cultură a învățării și cât de curioși sunt angajații noștri”, spune Satya Nadella.

 

Nr. 6. Carol Bartz, CEO Yahoo!: „Seria de cărți despre Nancy Drew” de Carolyn Keene

Mi-au plăcut toate poveștile despre Nancy Drew”, spune antreprenoarea americană și fosta CEO al Yahoo!. „Eroina acestor cărți este inteligentă și capabilă să țină totul sub control. Are o viață uimitoare. Și în plus, are o mașină de tip sport. J”

 

Nr. 7. John Chambers, CEO Cisco Systems: „Aventurile lui Huckleberry Finn” de Mark Twain

Potrivit fostului CEO al Cisco Systems, celebrul roman al lui Mark Twain i-a fost de mare ajutor în tinerețe ca să facă față dislexiei.

Anume această carte m-a ajutat să transform una din cele mai serioase problemele ale mele în demnitatea mea”, spune Chambers.

 

Nr. 8. Marc Benioff, CEO Salesforce: „Arta războiului” de Sun Tzu

Directorul executiv al Salesforce, Marc Benioff, consideră tratatul militar al lui Sun Tzu, ca fiind cea mai utilă carte citită.

El a scris chiar și o recenzie pentru ediția din 2008: „De când am citit pentru prima dată „Arta Războiului” acum mulți ani în urmă, am aplicat principiile enunțate în această carte în multe domenii ale vieții mele. Cartea mi-a arătat cum să lucrez în industrie cu oameni mult mai experimentați și cum să câștig în fața lor. Cu ajutorul ei, Salesforce a înregistrat succes în industria de software.”

 

Nr. 9. Steve Jobs, Co-Fondatorul Apple Inc.: Autobiografia unui yoghin” de Paramahansa Yogananda

În 1974, Jobs a călătorit în India în căutare de iluminare spirituală. Filozofia budismului Zen a avut un mare impact atât asupra vieții, cât și asupra invențiilor ulterioare ale lui Steve Jobs.

În 2011, la plecarea de la serviciul funeral, pe care Jobs îl planificase de unul singur, prietenilor și rudelor li s-au oferit copii ale cărții „Autobiografia unui yoghin”. Aceasta a fost scrisă de un guru indian care a răspândit practicarea meditației în Occident. Jobs și-a dorit să facă cunoscut conținutul acestei cărți tuturor celor prezenți la înmormântarea sa.

 

Lectura acestor cărți, la fel ca și a multor altor, tot la fel de bune și motivaționale, te va ajuta să descoperi lucruri de care nu credeai că ești în stare. Poți descoperi răspunsuri la întrebări, puterea și inspirația pe care le considerai demult pierdute și lărgi harta mentală așa, cum nu ți-ai imaginat că ar fi posibil. Sau, de ce nu, poți găsi idei inovatoare ascunse în subconștientul tău dar care râvneau atât de mult să fie scoase la lumină.

Citește! Iar într-o zi topul acestor mari personalități și oameni de afaceri de succes va fi completată de o altă listă, în fruntea căreia se poate regăsi și numele tău.

Desigur, simpla citire a lor nu e destulă. Pentru a deveni așa ca cei din lista de mai sus sau și mai de succes, este nevoie să treci la fapte și să aplici în viață cele citite. Iar aici, pentru doza necesară de curaj, informație practică și legături utile, te va ajuta StartUp Angry Business.

Încă te mai poți înregistra! Click chiar acum pe acest link și completează formularul de participare: http://start.angrybusiness.md/.