Ce au în comun cele mai profitabile companii din lume?

...

De ce unele afaceri mici eșuează, iar alte companii reușesc să se dezvolte în corporații imense în timp relativ scurt? Este una dintre întrebările cu care ne confruntăm zilnic, în timp ce vedem cum un procentaj respectabil de startup-uri au învățat să supravețuiască și chiar să exceleze în lumea antreprenoriatului.

După ani buni de observare a multor companii locale, dar și de peste hotare, am descoperit că cele mai de succes dintre ele au anumite lucruri în comun. Acestea țin de activitatea lor zilnică și sunt implimentate cu multă strictețe de toți membrii echipelor.

Iată care sunt cele mai importante caracteristici ale companiilor profitabile:

  1. Sunt în pas cu schimbările

„A fi în pas cu schimbările” poate părea un clișeu, dar asta nu îl face mai puțin actual. Toate companiile cu profituri generoase înțeleg că nu mai pot lucra și analiza doar experiența din trecut. Schimbările ce urmează să survină în domeniile relevante nișei de activitate trebuie anticipate, iar produsele și serviciile oferite - adaptate noilor circumstanțe. Orice schimbare este privită ca fiind o oportunitate. Așa-numitele trenduri sunt analizate de experți, în care se investește cu generozitate. De ce? Pentru că anume ei vor da recomandări concrete de adaptare a specificului afacerii la noile rigori ale pieții. Marea majoritate a companiilor ce se bucură de vânzări bune spre senzaționale operează cu previziuni economice pe 1 sau chiar 3 ani înainte. Tot aceste afaceri de succes monitorizează constant necesitățile clienților, identifică posibilele amenințări din partea concurenței și vin cu soluții pentru toate astea.

  1. Investesc în personal

Dacă tot am menționat experții mai sus, alt lucru pe care îl au în comun cele mai de succes afaceri este atitudinea față de angajați. Profitul unei companii este generat de vânzările pe care le face. Vânzările sunt realizate de oameni. Capacitățile lor trebuie mereu îmbunătățite și antrenate. Iar asta se face prin traininguri tematice. Companiile de succes înțeleg că vânzările sunt un concept ce poate fi măsurat și îmbunătățit. Talentul de a vinde, de a aborda potențialii clienți, de a crea relații de lungă durată cu cei existenți și de a-i ajuta pe cei fideli să rezolve probleme pe care alte afaceri din nișa ta le ignoră este o parte importantă din formula succesului.

 

  1. Riscă, dar păstrează disciplina

Antreprenorii de succes riscă. Desigur, acestea sunt riscuri calculate și privite mai mult din perspectiva a ce ar pierde compania, dacă NU face acel pas, decât a ce are de pierdut, dacă îl face. Oamenii din spatele companiilor profitabile înțeleg că evitarea provocărilor și „jocul pe teren sigur” este în detrimentul afacerii. Totodată, ei știu că riscul în limita conceptului de disciplină prezumă respectarea strategiei business-ului și evitarea reacțiilor exagerate, ca răspuns la schimbările pieții. Cum am mai spus, riscuri calculate.

 

Dacă te regăsești în cele de mai sus – felicitări! Fie ai deja o afacere profitabilă, fie ai toate șansele să pui bazele unui asemenea business. Poți afla mai multe despre cum să îți dezvolți afacerea, venind la unul din trainingurile Angry Business. Click aici pentru detalii.