7 Preconcepții despre bani care te țin sărac

...

Care este legătura dintre preconcepțiile despre bani și lipsa banilor? Exact aceeași ca și în oricare relație cauză-efect – crezi în preconcepții, nu ai bani. Nu crezi în preconcepții – șansele să ai bani cresc simțitor.

Cu toții știm că există standarde duble când vine vorba de săraci și bogați. Acestea sunt atât de înrădăcinat în noi, că nici nu are rost de a dezbate acest subiect. Nimeni nu mai încearcă să regândească sensul acestor standarde duble; doar le acceptăm și atât. Este ca și cum ai privi filmul preferat a mia oară și știi sigur că eroul principal va fi ucis la un moment dat, iar tu nu mai poți face absolut nimic în privința asta.

Diferența între filmul preferat și realitate este că, în cazul realității – poți face ceva. Nu este necesar să accepți ceva, dacă nu ești de acord cu asta. Partea stranie este că mulți dintre noi aleg să accepte aceste diferențieri între săraci și bogați, intrând binevol în vechea „horă” care, oarecum, cataloghează săracii drept oameni buni la inimă, în timp ce bogații calcă peste capete pentru a fi acolo unde sunt. Serios?

Încă mai credem în secolul XXI în preconcepții de genul celei de mai sus, dar și precum celor care urmează:

1. Banii mulți se câștigă doar prin muncă grea. Dacă chiar crezi asta, atunci te condamni singur la o viață în care vei munci din greu și vei primi un salariu mizer pentru munca ta. Această preconcepție blochează în creierul tău capacitatea de descoperi metode mai ușoare de a câștiga bani mai mulți. De fapt, să câștigi bani mulți este mai accesibil decât crezi – odată ce accepți această posibilitate și ești deschis oportunităților.

2. Banii nu sunt cei mai importanți în viață. Anume această preconcepție te împiedică să lași ușa deschisă banilor, dar și fericirii în viața ta. Cu ajutorul banilor, poți primi toate plăcerile vieții atât pentru tine, cât și pentru cei pe care îi iubești. O fi adevărat că banii nu aduc fericirea, dar, cu siguranță, ei ajută la întreținerea ei.

3. Este o rușine să fii bogat, când sunt atâția oameni săraci în lume. Chiar crezi asta? Să fii bogat nu e o rușine, din contra – este foarte plăcut. Banii îți permit să călătorești, să asiguri educație la cel mai înalt nivel copiilor tăi, să ai grijă de familia ta, etc… Cât despre cei săraci din jur – este oarecum responsabilitatea lor că sunt așa cum sunt și asta nu ar trebui să îți afecteze calitatea vieții.

4. Banii strică oamenii. Foarte neadevărat. Practic toți milionarii și miliarderii din lume sunt persoane inteligente și împlinite. Caritatea pe care o fac acești oameni salvează și îmbunătățesc vieți din toată lumea. Și, la sigur, în ei este mai multă bunătate decât în mulți dintre boschetarii înrăiți pe viață, care dau vina pe toți cei din jur, doar nu pe ei înșiși.

5. Banii trebuie păstrați pentru „zile negre”. Oare chiar e bine de procedat astfel – să scoți banii din circuitul lor și să îi închizi sub lăcată? Probabil mai ții minte tragedia prin care au trecut majoritatea persoanelor de vârsta a 3-a care au pierdut toate economiile lor în anii 90. Banii câștigați trebuie investiți în alte proiecte, care vor genera și mai mulți bani. Banii trebuie să circule mereu.

6. Sărac te-ai născut, sărac vei muri. Probabil, asta este una dintre cele mai josnice preconcepții care programează oamenii la un viitor mediocru, fără bani, condamnat sărăciei. Nu este nimic altceva decât pasarea responsabilității pe soartă. „Soarta e de vină, nu eu. Părinții au fost săraci, cum aș putea fi eu bogat? Părinții nu au avut bani, nu mi-au dat un start cu bani în maturitate, acum eu sunt sărac…” Și lista de scuze poate continua.
Oricine și orice e vinovat, doar nu tu. De fapt, asta e logica preferată a celor care nu vor să facă nimic și se complac în sărăcia lor. Practica arată altceva – majoritatea miliardarilor care azi figurează în listele Forbes provin anume din familii sărace. Diferența este că ei au vrut o viață mai bună și au depus efort pentru a o obține.

7. Datoriile sunt ca acneea – nu lupți cu ele, doar le accepți și continui viața. Asta este una dintre cele mai frecvente preconcepții ale milenialilor (Generația Y). Datoriile ne curg prin vene și e extraordinar de greu să scăpăm de ele. Stilul de viață pe care îl abordează acești tineri dictează existența constantă a datoriilor. Conceptul de credit și cel de împrumut este în floarea dezvoltării. Latte-urile și mesele în oraș, alături de smartphone-uri performante sunt mai importante decât restituirea datoriilor. Pentru că imaginea pe care o promovează Generația Y pe rețelele sociale trebuie menținută cu orice cost, chiar și cel al datoriilor interminabile.

Preconcepțiile despre bani au existat întotdeauna. Noi nu încercăm să le anulăm definitiv. În esența lor, ele au fost create pentru a ne păstra umanitatea în noi. Ceea ce este important e că acestea, ca și orice altceva în viață, să fie examinate și puse la îndoială. Preconcepțiile nu pot fi unanim aplicate tuturor – ele trebuie trecute prin propriile filtre, la diferite etape ale vieții. Ele nu sunt nimic altceva decât niște setări date creierului, pe când Tu ești unicul care ar trebui să aibă control deplin acolo.

Luptă cu aceste preconcepții în termenii și condițiile tale, nu cele dictate de „binevoitorii” din jur. Un prim pas, în acest sens, ar fi participarea la StartUp Angry Business din 8 septembrie. Nu neapărat în sensul ca să devii și tu antreprenor. Dar, în primul rând, pentru a începe lupta cu aceste preconcepții care te fac să stagnezi în viață. Pentru a începe să lărgești mapa mentală. Pentru a cunoaște oameni care au fost supuși acelorlași preconcepții, dar au reușit să rupă acest lanț și să devină exact cine au vrut ei să devină. Nu pierzi nimic, investiția este minim posibilă, având în vedere toate cunoștințele pe care le vei obține în acea zi. Important e să vrei să nu mai fii victima preconcepțiilor. 

Vrei? Atunci înregistrează-te aici: http://start.angrybusiness.md/!